Salam & Slmt berhari mggu semua.
Mesti ramai yg bercuti arini...g jln2 ngan family,ada yg pulang ke kg menziarahi orgtua & ada yg melawat anak2 kat asrama.Semoga ceria semuanya ya...
Juadah sarapan pg kami dihari sabtu ni....cucur bawang udang geragau cicah cili sos(^_^).Semlm sewaktu bw trjumpa la blog sorang kakak/adik ni...trpikat lak atie tgk cucur dia.
Pg ni gigih mencuba resepinya....tp buat pon xbyk,dpt sepinggan tu jer.Mmg sedap...pd peminat2 cucur,leh la cuba try resepi cik kak/adik ni sajiandapurbonda.
Kpd empunya resepi,terima kasih berkongsi...halalkn atie kongsikn diblog atie pula.
Terima kasih
Bahan-bahannya:
1/2 kilo tepung gandum
150 gm udang geragau - boleh tambah lagi kalau suka
2 labu bawang besar - dicincang kasar
2 biji cili hijau - dihiris nipis
2 sudu besar susu tepung
1 biji telur
1 sudu kecil serbuk soda bikarbonat
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 kiub ikan bilis Maggi
Daun sup/daun bawang
Garam dan gula
Air suam secukupnya untuk membancuh adunan
Minyak untuk menggoreng
Penyediaannya:
1. Rendam udang
geragau selama lebih kurang 10 minit.
Kemudian basuh sehingga bersih.
Kebiasaannya bila kita rendam udang geragau, pasir akan mendap ke
bawah. Basuhlah berulang-ulang kali
sehingga tiada pasir dan toskan.
2. Di dalam bekas,
satukan tepung gandum, udang geragau, cincangan bawang besar, cili hijau, susu
tepung, telur, soda bikarbonat, serbuk kunyit, kiub ikan bilis Maggi, daun
sup/daun bawng, garam, dan gula. Gaul-gaulkannya.
3. Kemudian masukkan
air suam sedikit demi sedikit dan gaul adunan tadi sehingga sebati dan boleh
dijemput.
4. Biarkan 1/2 jam
sehingga adunan naik sedikit.
5. Sebelum digoreng,
pastikan adunan digaul rata sekali lagi.
6. Panaskan minyak di
dalam kuali. Jemput adunan tadi dan
goreng sehingga kekuningan. Memandangkan
adunan ini dimasukkan soda bikarbonat, maka tesktur cucur adalah lembut.
7. Sedap dicicah
dengan sos cili thai; manis-manis pedas.