Salam semua.
Br sempat nk update blog..hadoiii bznya semacam jer(^_^)
Arini
atie nk menayang juadah yg kami nikmati semlm...sambal telur puyuh!
Nampak tak..sambalnya merah jerr kan?
Pedas OOOO..
Tp sungguh menyelerakn
Pg semlm g market kat Teluk Intan
Tu yg jumpa telur burung puyuh ni
1 bungkusan tu
dlm 7 henggit tp bykkkkkk telurnya!
Bahan-bahannya:(sumber:Anis'Dairy)
30 tangkai cili kering - kisar
3 biji bawang besar - kisar
1 biji bawang holland - hiris bulat
1-2 ulas bawang putih - kisar
1 inci belacan
sedikit air asam jawa
segenggam ikan bilis halus
garam, gula secukupnya
secubit perasa
3 tray telur puyuh ( atie rebus 15 bji jer)
Cara-caranya:
1. Tumiskan bahan-bahan kisar bersama belacan hingga naik
bau. Masukkan sedikit air asam jawa. Kacau sebati.
2. Masukkan gula dan perasa. Kacau lagi.
3. Masukkan telur puyuh dan gaulkan secara merata dengan
sambal tadi. Masukkan pula ikan bilis halus dan kacau mesra.
4. Akhir sekali barulah rasakan dengan garam dan masukkan
hirisan bawang holland.
5. Biarkan seketika di atas api dan bolehlah dihidangkan.
*telur puyuh hendaklah dicuci dahulu kemudian barulah
direbus hingga masak, kupas kulit telur puyuh dengan cermat agar rupanya licin
dan cantik
wah.. sedapnya.. :D
ReplyDeletedah lama tak makan telur puyuh,masakmacamni mmg peberet kami sekeluarga la..sedapnya!
ReplyDeletepercaya tak sy tak pernah beli telur puyuh utk msk?klu makan dekat kedai je.hehe
assalam atie..yang paling acik suka ni..sambal telur puyuh
ReplyDeleteKalau kena dgn nasi lemak laaagi sedap ni Atie.
ReplyDeletekalau anak Nur kat rumah tu..telur kuning tergolek dalam pinggan..tak mahu dimakannya kak atie
ReplyDeleteSaya suka sambl tumis tlur puyuh ni..tmbh klu letak gula..nyum2
ReplyDeleteSedapnya....
ReplyDeleteNYUM3! sedapnya :) LAPAR tiba2 ni :(
ReplyDeletealahai, sodap ehhh kak atie ;)
ReplyDeletenyum2 sedapnya..
ReplyDeleteuih~ sedapnye..:P
ReplyDeletekalo telur puyuh nih sekali masuk mulut jer kan~ kecik molek.. hehehe
paberet ni kak.. semulut sebiji telur.. hahaha
ReplyDeletesedap2... isk.. isk.. lapar jadinya ni ha..
ReplyDelete