Salam semua & slmt mlm...baru nk n3 masakan hari nie yer!..maklum la bz sikit dok melayan org dmm kat umah ni(sapa lg anak atie lar).Alhamdllh,semakin sembuh cuma tekaknya yg ada problem sikit...mudah2an akan sembuh dgn cepat.ptg ni,kami mkn bubur som-som je...sebenarnya buat tuk anak atie sbb tekaknya sakitkan!...buat pon xbyk,jadi la mkn bertiga.jom layan bubur som-som atie nie....sapa nk amik sendirik yer!Daaaaaa
BUBUR SOM SOM
sumber: kak fida@myresepi
Bahan-bahan
100 g tepung beras
100 g tepung jagung
1,600 ml santan (500 ml KARA+ air)-atie X gunakn santan..lbhkn air je!
100 ml air pandan (atau 100 ml air + pandan pes)
1 sk garam atau secukup rasa
sedikit pewarna hijau (opt)
SIRAP GULA MELAKA :-
500 g gula melaka
1000 ml air
2 helai daun pandan - disimpul
Cara-cara:
Masak sirap gula hingga gula larut dan tapis.Ketepikan.
Satukan kesemua bahan2 dalam periuk dan gaul rata.Masak hingga pekat dan kilat,hingga adunan meletup-letup.
Tuang adunan ke dalam loyang atau acuan dan sejukkan.
Sajikan bersama sirap gula melaka.
Nota: saya buat separuh dari resepi. Dapat dalam 6 biji som som standard bekas yang saya gunakan di atas.
akak sukeee... :) sedap2
ReplyDeleteAdik atie apa khabar? dah ok belum?
salam kak...masih kat Hospital lagi..arini masuk darah lagi!
ReplyDeletefav ni.. dulu mak selalu buat... nanti nak try jugak la...
ReplyDeleteALAHAI MSK JER BLOG KAKTIEY LAPO....HEM ALNGKHNYER BEST KLU MSUK JER TERUS BLH MKN...HEMMM DOREMON TAKDERLH PLK..KLU TAK MINTK PINTU BLH TRUS GI UMH KAKTIEY MKN BUBUR.
ReplyDeleteala..bubur somsom.my feveret.
ReplyDelete*laparrrr...