Salam
Cendawan sisir/kulat sisir mmg ssh nak jumpa
Kecuali kdg2 trjumpa kat pasar tani
Klu jumpa mmg atie WAJIB beli
Sedap oooo
Buat lak msk lemak mmg nambah2 nasik ko!
Tp My IMAM tak bape reti mkn
Dia tkg tgk jer atie mkn..brselera wife dia....hehe
Jumpa aritu pon
Mahai reganya...tp sbb jarang jumpa..klu msk sedap lak
Pejam mata jer beli 2 longgok
Kali ni atie campur dgn keladi lambuk(derhaka dgn resepi madihaa)
TQ Madihah atas resepinya.Halalkn yer
Mkn ni tingat masa kecik2
Selalu tlg mak kutip cendawan sisir ni kat btg pkk getah yg mati
Jenuh ngutipnya!!
Gulai Lemak Kulat Sisir / Cendawan Kukur
Resepi : MaDiHaA aka Ratna
Bahan2
2 cawan kulat sisir / kulat kukur kering
15 biji cili padi
4 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
sejemput ikan bilis ~ direndam sekejap
2 batang serai ~ dititik
900 ml santan sederhana pekat (MaDiHaA gunakan 200 ml santan
kotak + 700 ml air)
garam & serbuk perasa secukupnya
Sedikit btg lambuk~potong anggaran 2 inci
Cara menyediakan.
1. Kulat sisir dibersihkan segala kotoran, kerat kakinya
jika terlekat kulit kayu kemudian direndam.
Sauk kulat sisir menggunakan tangan buangkan air serta
kekotorannya. Rendam sekali lagi &
buatlah seperti tadi sekali lagi supaya semua kekotoran yang melekat pada kulat
terpisah. Cucurkan kulat di bawah air
paip & tos sebentar. Tumbuk kulat
menggunakan lesung batu tetapi jangan sampai hancur. Tumbuk manja2 je ye.
2. Tumbuk pula ramuan seperti cili padi, ikan bilis, bawang
merah & bawang putih hingga lumat.
3. Dalam periuk, masukkan santan, bahan tumbuk, serai, kulat
yang ditumbuk, garam & serbuk perasa secukupnya. Masak dengan api sederhana sambil sentiasa
dikacau. Jika suka boleh masukkan 1
keping asam gelugur.
4.Masukkan jg btg lambuk yg telah disiang..msk hingga layu.
5.Boleh dimatikan api
bila dah secukup rasa.