Bahan-bahan:
300 g kacang tanah - sangan dan kisar kasar
100 g gula pasir
150 g gula merah
40 g asam jawa
1 sk garam dan 1 sk kunyit serbuk
2 biji buah keras*
1 sb ketumbar biji - sangar*
1 sk jintan kasar - sangar *
1 sk jintan halus - sangar *
2 hiris lengkuas *
2 hiris halia muda *
20 tangkai cili kering *
7 ulas bawang merah *
5 ulas bawang putih *
7 batang serai - hiris *
20 g udang kering *
1 cawan minyak masak
Cara-cara:
1.Satukan gula merah dan asam jawa,diramas dgn secukup air utk mendapatkan 500 g air asam, bancuh kacang tanah kisar dan gaul rata.
2.Kisar halus bahan2 bertanda *
3.Panaskan minyak di dlm periuk dan tumis bahan kisar hingga garing dan masukkan gula,garamdankunyit serbuk dan kacau rata.
4.Masukkan bancuhan air asam dan kacang tadi ke dlm bahan yg ditumis. Masak atas api perlahan hingga keluar minyaknya.

4 comments:
Salam kak Atie!!
xpe la pau kempis pun janji sedap dan hubby suka kan kak! bungkus kat E-na 5 ketui juga ye kak!!!
salam Ena...hikhik malu jer k.atie ngan Ena nie....larat ker nk mkn..ngeeee
Salam kak atie..
kak Ena da mntak tapau tu ..hehe da abeslah yek..kite nak nasi impit je lahh..kuah lebih boleh :)..
Mcm nk mkn nasi impit tp mlsnyer nk buat kuah kcg tu :)..jampi kasi rajin kak ..
salam k.atie. kalau ada lebih pau tu sedekah la sebiji dua kat kakchik ni. tgh ni malas betul nak redah kepanasan untuk cari mkn tgh.
Post a Comment