Saturday, December 14, 2013

KARIPAP OOO KARIPAP.

Salam semua
Dah lama tak mengentel kuih karipap..kesukaan anak2 juga.
Semlm merajinkn la diri buat inti
Mlmnya lak br mengentel sambil nonton tv..klu buat kat dapo
Maunya atie pon
 Trlungkup dlm mangkuk doh..sbb ngantuk(^_^)
Byk gak dptnya
Tp udah pg goreng..ptg goreng..mlm pon mintak goreng gak
Cepat ler habihnya
Karipap kat umah atie mmg 'laju' jer habih..dr kuih2 lain.
Tambah2 klu atie buat intinya pedassss
Lagi lajuuuuu...
Suh goreng berkali-kali.Ni pon My IMAM ngan anak llaki dah mula tanya
Karipap habih ke?hikhik
Kena goreng lagik!Selg tak habis..gitu ler..
Resepi dari:YATIE(TERIMA KASIH)


Bahan-bahan

  • 4 cwn tepung gandum
  • 2 sudu besar butter - panaskan
  • 1/2 cwn minyak masak-panaskan
  • secubit garam
  • 1 cwn air suam

  • INTI
  • 6 biji kentang-atie ganti keledek
  • 3 sudu besar kari ayam/daging
  • Cili blend 4sdb-atie tambah sbb kluarga atie semua suka pedas(^_^)
  • 1 biji bwg besar
  • 2 ulas bwg putih
  • 1 sb udang kering-atie guna ikan bilis
  • 1 cwn daging hancur-tak ada
  • garam dan gula
  • air

Cara-cara

  1. Untuk membuat kulit karipap - campurkan tepung, marjerin,minyak masak yang telah dipanaskan (utk mendapatkan kulit karipap yg rangup). Gaul rata guna sudu sbb panas. Bancuh air+garam.Masukkan sedikit2. Uli doh hingga boleh dicanai dan mudah ketika mengelim.
  2. Untuk buat inti - kentang dikupas dan dipotong dadu dan ketepikan.
  3. Blend bawang besar, bawang putih dan udang kering. Tumiskan bhn2 tersebut hingga naik bau. Masukkan pes kari dan kacau rata. Kemudian masukkan kentang, daging hancur,air dan garam serta gula secukup rasa. Masak dngn menggunakan api sederhana sehingga kentang empuk dan air kering.
  4. Setelah masak,angkat dan sejukkan.
  5. Apabila inti telah sejuk, boleh la mulakan proses mencanai dan mengelim karipap.
  6. Doh karipap tadi bulat2 kan ikut saiz 1 biji karipap. Bila dah siap, tutup dengan plastik supaya doh tak kering. Lepastu, canai doh jangan terlalu nipis.
  7. Masukkan inti dan klim.
  8. Goreng dengan api yang sederhana hingga kekuningan.

10 comments:

Cendana Kasih said...

salam kak atie..bestnye karipap, ujan2 gini sedap makan

nuyui a.k.a miss YUI said...

mmg sedap ni kak atiee...

adda syuhada said...

sukaaaa karipap panas2...

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam cendana kasih~mmg sedap mkn panas2!!

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Nuyui~tambah2 airtgn sendiri..leh mkn ulang2 :D

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Adda Syuhada~sama la kita :)

Amie said...

Kami serumah memang hantu karipap Tie... sayangnya setiap kali buat karipap, doh belum siap inti dah habis separuh!

Puan Kutu said...

sy n klu karpapa memilih skit,tak suka yg rangup sangat,sy suka klu ada liat2 sikit..tgok resepi kak atie n macam best..trima kash share,nk cuba buat guna resepi ni nti..:)

imm said...

thanx kak atie singgah kt blog saya..hihi..mak pun dulu suke buat karipap.tp skang buat bile anak2 n cucu2 balik kg je..ni anak yg mmg dok kg ni,,tpakse tunggu adik beradik lain balik br boleh mkn karipap mak..huhuhu

QasehnyaRania said...

sy kan kak kalau buat karipap suka guna acuan.hihi. pastu suka inti sardin :-)

© Azatiesayang | Templates by : Nurulchumel's Design | All Rights Reserved™