Selamat berhari mggu semua!!
Ari cuti2 ni...tingin lak nk mkn msk lemak udang
Ada penjual udang mai rmh
Tp udangnya xder la bsr cam udang galah tu...saiz biasa jer
Jd la buat layan anak tekak..hihi
Resepi copy dr blog Hana..blogger yg dah lama sepikn diri tu
T/Kasih Hana brkongsi resepi
Ada yg tingin nak try?Dah g cari udang dulu yerrr
Jemput semuaaa...
Bahan-bahan:(sumber:Hana's Family)
300-400g udang basah
3 biji bwg merah
1 ulas bwg putih
10-15 batang cili padi (ikut kepedasan masing2)
1 batang serai - titik
1 inci kunyit idup
1 keping asam keping
santan cair dan pekat secukupnyer
1 helai daun kunyit - diracik
garam dan gula@perisa
Cara-cara
Tumbuk bawang merah, bawang putih, kunyit hidup dan cili
padi. Masukkan ke dalam periuk bersama2 santan, asam keping dan serai.
Didihkan. Pastikan santan tidak meruap.
Masukkan udang dan daun kunyit. Perasakan dengan garam dan
juga gula@perisa*(optional). Didihkan lagik dan tutup api.
2 comments:
Assalam kak atie,msk lemak camni gn udang ke ketam ke mmg sedap...tmbh lak mkn ngn ns berasap huhuuuuu...mau 2 pinggan licin
Assalam kak atie,
wooooowww
makan panaih2 seedaappp
ni
tambah bertingkek2 kan3
Post a Comment