Monday, December 14, 2009

SERUNDING DAGING..


Arini...anak bujang atie akan blk asrama...jd pg2 lg atie dh brtungkus lumus wat serunding nie...buat bekal dia disamping masakan yg lain....serunding daging ni tahan lama....jd x kisah la bwk g asrama....habih 2 beradik tu atie kerah...carik2kan daging yg siap direbus...Alhamdllh! serunding tu siap sblm siAbg brangkat ke asrama kul 3ptg....okey..atie nk bersiap2 nie...pd kengkwn yg datang kermh atie tu..jemput la mkn serunding tu yer!Nk resepi?ni ha...

Bahan-bahan:
2 kg Daging(rebus..carik-carikkn)
400 gm cili kering
2 biji Bwg besar/10 biji Bwg merah
5 ulas Bwg putih
4 cm lengkuas
2.5 cm halia
4-5 btg btg serai
150 gm ketumbar(disangan)
150 gm jintan manis(disangan)
250 gm gula merah/gula perang/gula pasir
1 biji kelapa(ambil santan pekat)
jus asam jawa(agak2)
50 gm kerisik(x letak pon xpe)
Garam

Cara-cara:
1.Kisar Bwg Bsr,Bwg putih,halia.lengkuas,cili kering,ketumbar,jintan manis...tumiskan hingga naik bau
2.Masukkan gula merah/gula perang/gula pasir & kerisik...masukkan jg jus asam jawa serta santan pekat.
3.Goreng tumisan hingga pecah minyak..jgn masukkan daging dulu..biarkn tumisan garing dulu.
4.Ambil Daging yg dicarik2kn td & "anginkn" utk keringkn air rebusan td(atie letakkan dpn kipas angin jer)
5.tutup api tumisan td,masukkan daging yg telah di'anginkn' td.kacau rata...br bukak api semula..gunakn api yg kecil
6.Klu masakan melekat di kuali,jgn tambah minyak...isi sdkt air shj.kacau hingga betul2 kering & garing.
7.kacau jgn sampai brketul2 & pastikn api dapur betul2 kecil(masa ni..menguji kesabaran betul!)
8.Klu dh msk & kering(masa mengacau tu ringan jer)...dh masak la tu!

**klu simpan kt luar blh tahan 8 bln/simpan dlm petisjk..tahan 1 tahun!!






No comments:

© Azatiesayang | Templates by : Nurulchumel's Design | All Rights Reserved™