Salam semua
Maafkn atie trlps pandang ttg kwn2 yg brtanya ttg resepi sambal klpa ni
Simple jer sambal ni..pejam mata pon blh buat
Sambal kelapa sedap nih!
Bg yg suka lar...cam atie...kena dgn tekak...org lain xtau la yer
Klu suka...dah siap blh gaulkn dgn tempoyak!
Sedapnya
Sambal kelapa azatie
Bahan-Bahan:
15 biji ciliapi...klu tak suka pedas kurangkn
2 Biji Cili Merah
1/2 biji kelapa parut-yg putih
3 Biji bawang Merah
Segenggam ikan bilis-ikut suka
Sedikit garam
Sebiji/2 biji limau nipis-ambil jus
Cara-cara:
1.Tumbuk ciliapi + cili merah bersama garam
2.Masukkan bawang merah...& ikan bilis...tumbuk sampai lumat
3.Kemudian masukkn kelapa parut...tumbuk sampai lumat juga
4.Jika suka blh perahkn limau nipis dlm sambal klpa atau tempoyak.
Gaul2 & bolehlah dinikmati bersama ulaman.
**sambal ni xguna belacan yer!
Selamat mencuba!!
5 comments:
Semuanya mentah atau goreng dulu Atie.
Atau dah tumbuk semua lepas tu sagai dlm kuali
Eh.. banyak tanya pulak kakak ni Atie
Sebab sebenarnya kakak tak pernah makan teringin nak mencuba:)
Akak selalu buat sambal kelapa ni utk diregu dengan pais ikan jer Atie..
Betul juga pertanyaan kak zakie tu..
Kena goreng ke semua bahan atau mentah macam tu jer :)
Pertama kali akak makan orang perak yg buat memang sedap sangat berulam kacang botol tapi akak buat sendiri macam kurang hummm....
akak tak pernanh buat samabal kepala boleh cuba ni... kelapa kena goreng yer...
Sebenarnya mentah semua. Tapi sy kukus kelapa parut tu dulu dan rendam ikan bilis/udang kering dlm air panas sebentar. Selamat mencuba.
Post a Comment