Friday, February 19, 2016

Resepi Sambal Kelapa (Versi Azatie)

Salam semua
Maafkn atie trlps pandang ttg kwn2 yg brtanya ttg resepi sambal klpa ni
Simple jer sambal ni..pejam mata pon blh buat
Sambal kelapa sedap nih!
Bg yg suka lar...cam atie...kena dgn tekak...org lain xtau la yer
Klu suka...dah siap blh gaulkn dgn tempoyak!
Sedapnya
 brulamkn dgn timun/kacang pjg/kcg botol dll

Sambal kelapa azatie

Bahan-Bahan:
15 biji ciliapi...klu tak suka pedas kurangkn
2 Biji Cili Merah
1/2 biji kelapa parut-yg putih
3 Biji bawang Merah
Segenggam ikan bilis-ikut suka
Sedikit garam
Sebiji/2 biji  limau nipis-ambil jus

Cara-cara:
1.Tumbuk ciliapi + cili merah bersama garam
2.Masukkan bawang merah...& ikan bilis...tumbuk sampai lumat
3.Kemudian masukkn kelapa parut...tumbuk sampai lumat juga
4.Jika suka blh perahkn limau nipis dlm sambal klpa atau tempoyak.
Gaul2 & bolehlah dinikmati bersama ulaman.

**sambal ni xguna belacan yer!

Selamat mencuba!!




5 comments:

Kakzakie Purvit said...

Semuanya mentah atau goreng dulu Atie.
Atau dah tumbuk semua lepas tu sagai dlm kuali

Eh.. banyak tanya pulak kakak ni Atie
Sebab sebenarnya kakak tak pernah makan teringin nak mencuba:)

cahayahidupku.blogspot.my said...

Akak selalu buat sambal kelapa ni utk diregu dengan pais ikan jer Atie..

Betul juga pertanyaan kak zakie tu..
Kena goreng ke semua bahan atau mentah macam tu jer :)

saniahibrahim said...

Pertama kali akak makan orang perak yg buat memang sedap sangat berulam kacang botol tapi akak buat sendiri macam kurang hummm....

Sheila Adziz said...

akak tak pernanh buat samabal kepala boleh cuba ni... kelapa kena goreng yer...

Hajjah Ira said...

Sebenarnya mentah semua. Tapi sy kukus kelapa parut tu dulu dan rendam ikan bilis/udang kering dlm air panas sebentar. Selamat mencuba.

© Azatiesayang | Templates by : Nurulchumel's Design | All Rights Reserved™