Friday, June 4, 2010

Paratha Egg Roll.

Lepas subuh tadi....bkn main lebat lg hujan,Alhamdllh....hujan rahmat dipg jumaat !pg nie atie buat paratha egg roll tuk bekpes atie ngan mylaling tue....cicah ngan sambal tumis sambil minum air nescafe.sedapnya mkn panas2.....dlm hujan lebat nih!atie cuma buat 2 keping jer plain paratha....itupon x larat nk habihkn.okey la korang layan la paratha tue,atie nk siap2 nk g 'gejobos' sat lg....ujan2 pon kena gak pegi,syian tuanrmh nanti.esok lak,jiran 1 lorong kt Taman nie, buat majlis pertunangan anak pompuannya....tp dia suh dtg umah dia ptg nanti.... tolong2 diaorg buat gubahan(sib baek ada pengalaman buat gubahan masa adik2 atie brtunang....bole la sikit2!)





















Bahan-bahan:
5 keping frozen plain paratha
5 biji telor - dipukul sedikit
sedikit daun bawang - hiris halus
1/2 biji bawang besar - dicincang halus
sedikit lada sulah
garam secukup rasa
sedikit minyak zaitun untuk menggoreng paratha
beberapa keping slice cheese (jika suka utk dimakan begitu saja)

Cara-Cara:
1.Panaskan non-stick pan dan letakkan beberapa titis minyak zaitun dan goreng paratha hingga sedikit garing kedua2 belah. Buat hingga siap dan ketepikan.
2.Dalam mangkuk lain, campurkan telor bersama bawang, daun bawang, lada sulah dan garam. Kacau rata.
3.Gunakan pan yang sama tadi, letak sedikit minyak dan tuangkan 3 sudu besar adunan telor, biar adunan membulat dan tekapkan segera paratha yang telah digoreng tadi.
4.Masak lebihkurang 2 minit dan bila adunan telor telah melekat pada paratha, angkat ke dalam pinggan leper. Buat hingga habis.
5.Gulungkan terus ketika masih panas. Potong sebesar 1 1/2 inci dan atur dalam pinggan. Hidangkan bersama kuah kari ayam dan sedap dimakan ketika panas2 suam.

4 comments:

Watierman, rmanbkr said...

Salam Atie yang...tak habis tu meh sini Akak habis kan...cepat jer volunteer!!

PearlnScarf said...

k atie... waahhh kalah la I klau makan telur..

kakchik said...

salam kak atie.
senangnya resepi dan hidangan pun nampak menarik, simple dan sudah tentu SEDAP.
nak tiru pun kena cari lada sulah dan parata sb dapur kakchik ni belum cukup barang hehe.

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam k.watie....sat lg atie htr kt umah akak yer..tungguuuuu

salam pearlnscarf...nape?x mkn telor ker?

salam k.chik...biasa la br pindah,mcm2 barang yg x cukup!klu msk nanti,htr kt umah k.atie sikit yer!

© Azatiesayang | Templates by : Nurulchumel's Design | All Rights Reserved™