Tuesday, June 1, 2010

Tuna Puff.

salam..selamat pagi semua...arini dh masuk bln JUN kan?pantas sungguh masa berlalu....dh sampai di pertghan tahun(cepatnya!).... rasanya kita masih lg berada di bln januari 2010.tinggalkn ttg masa,arini atie buat tuna puff pastry tuk sarapan atie ngan Mylaling....buat 4 ketui jer(besau2 atie buat..hikhik),sorang 2 ketui.kenyang sungguh!!bg atie la, tuna puff nie mmg sedap(selalu tgk kt umah kengkwn jer)arini atie lak buat....nk buat pon sgt mudah(simpan jer pastry puff frozen & intinya lam esbox)klu malas/ trlewat bangun....bhn2 semua dh adakan!).pada tuan punya resepi...tkasih byk2 & halalkn atie copy resepi yer!jgn sapa2 mintak lak...atie buat sikit jer...dh pinis!














Bahan-bahan:
2 kpg puff pastry
1 tin tuna(ketulan dlm air/minyak)
1 Biji Bawang besar
1/2 cwn jagung(dlm tin.frozen)
2 Sdb Mayonis
sedikit Garam
Sedikit Lada hitam
1 Biji Telur(pukul ngan susu segar)
Sedikit Susu segar

Cara-cara:
1.Buangkn minyak/air dalam tuna.tuangkn tuna kedlm mangkuk besar.masukkan bawang besar,Jagung,Mayonis,garam,lada hitam.kacau rata dan ketepikan.
2.Puff pastry dipotong dan bahagikn kpd 6 keping.isikan 1 sudu besar keatas pastry.lipatkan pastry dan tekan hujungnya dgn garpu.ulangi hingga habis.
3.sapu puff dgn bancuhan telur dan bakar pada suhu 200 darjah celcius selama 20 minit
****Guna inti karipap pon blh.

8 comments:

PearlnScarf said...

k atie... sennagnya.. tapi kan mcmana nak buat pastry puff tue?? since kat sini mcm susah jer nak cari yg ready made..

shidah said...

k atie pastry 2 mane nak cari yg segera punya...klau x jmpa buat kulitnya camne..

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam pearlnscarf..insallh cari kt TESCO,C4 atau laen2 shopping kompleks...cari kt bahan2 beku.ada byk brand..

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam shidah..nanti sidah cari kt Giant/Tesco/C4...semua ada jual tp cari kt tpt bahan2 beku...ada mcm2 brand...Kawan,Cinta dll.

shidah said...

k atie minat novel ke...shida pun ade jual novel gak

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam shidah..mmg sukeee sgt!nape x paparkn novel2 tue kt blog...leh k.atie tgk2...

shidah said...

shidah memang ade kdi buku.....mnjual cenderahati, majalah, novel bkn x nak letak kat blog jd bercampur nanti lgpun takut stok kat kdi krg...klau org tanya je shidah akan email blk tanya buku ape yg nak...klau k atie nak bleh bgtau..shidah jual buku n majalah baru n second

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

Salam Kak.

macam senang jer kak..

sumer nak buat ..huhu

© Azatiesayang | Templates by : Nurulchumel's Design | All Rights Reserved™