MASAK LEMAK CILIAPI PUCUK PAKU
Bahan-bahan:
1 Ikat Pucuk Paku
1 Cawan Santan Cair
2 Cawan Santan Pekat
Sedikit Ikan Bilis
2 Ketul Tauhu
1 Biji Tomato
Bahan Tumbuk:
12 Biji Cili Api
2 Ulas Bawang Merah
1/2 Inci Kunyit Hidup/Serbuk Kunyit
Sedikit Garam
Cara.
1. Asingkan pucuk paku dari tangkainya dan bersihkan. Toskan.
2. Masukkan semua bahan kecuali santan pekat dan masakkan sehingga mendidih.
3. Bila dah mendidih, masukkan santan pekat dan rasakan garam. Sentiasa kacau supaya kuah tidak naik minyak.
4.Masukkan pula buah tomato yg telah dibelah 2/4 serta tauhu yg telah dipotong 8,biarkan mendidih sekejap lagi.
4. Bila dah nampak mendidh, tutup api dan hidangkan bersama nasi putih dan lauk pauk yg lain.

No comments:
Post a Comment