Saturday, August 21, 2010

Menu Ramadhan ke10..Gulai nangka Muda + Ayam.

Assalamualaikum semua...awai2 lagi atie buat n3...kang bz lak..Emm..dah 11 hari(trmasuk arini la..) kita berpuasa...semoga amalan kita selama 11hari ini,akan diterima oleh ALLAH,insallh...begitu cpt masa berlalu..tinggai 19 hari tuk kita meninggalkn Ramadhan..sedihnyaaaa!...okeylh,menu semlm...gulai nangka muda + ayam.. disamping 2 jenis masakan yg laen tp atie n3 gulai nangka jer la...jauh nangka muda nie brjln tau!...dr pasar borong!..beli masa g KL aritu...mahai betui!klu kt kg baru 1 henggit.resepi copy kt mesra.net jer sbb atie malas nk taip...lbhkurang cam resepi atie gak...pasni nk terjah umah kwn2 jap!daaaaaa....


Bahan-Bahan:sumber~Mesra.net.Resepi~

300 gm nangka muda
50 gm ikan bilis(atie ganti ngan ayam)
10 biji cili api
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 biji kelapa
Sedikit ibu kunyit
Sedikit daun selasih(atie ganti ngan btg serai)
Garam secukup rasa
1 Biji Cili Merah

Cara-cara:
1.Nangka muda dibersihkan kemudian dipotong kecil-kecil dan dicelur hingga empuk.
2. Ikan bilis dibersihkan. Kelapa diambil santanya secukup diperlukan.
3.Tumbuk cili api, ibu kunyit, bawang merah dan bawang putih hingga lumat.
4.Masukkan nangka bersama-sama bahan yang telah ditumbuk, ikan bilis dan santan di dalam sebuah periuk kemudian jerangkan di atas api.
5.Masaklah hingga mendidih kemudian masukkan daun selasih serta garam secukup rasa.
6.Bila telah mendidih bolehlah dihidangkan.


No comments:

© Azatiesayang | Templates by : Nurulchumel's Design | All Rights Reserved™