Monday, January 27, 2014

Kuih Samosa..(Kisah pengalaman pertama membuatnya..)

UPDATE:Br sempat nak isi resepi samosa..sorry!

Salam semua
Arini,sarapan kami simple jer..kuih samosa.
Dah byk kali buat gak
Tp memula dulu..teruk lipatannya..
Skrg ni..blh larrrrr..!
Sebenarnya atie ni tak pandai melipat kuih samosa 
Tgk kwn2 buat cantikkkk jer..
Nk tau atie bljr kat mana..cara2 melipatnya.....
Kat youtube!
Malunya lar....hehe.Memula atie guna kertas jer utk bljr melipat..
Dah 'pas' tu
Br la beli kulit popia & lipat ngan intinya.
Teruk ko.. rupa dia!
Lps goreng..dah rupa mcm org accident lak..kuar inti sana sini..
Hadoiiii
Tp Alhamdulilahhh
Bljr dr pengalaman 'pahit' tu
Skrg ni..okey la....takde la samosa tu 'pecah perot' bila digoreng.
(^_^)

Resepi Samosa(sumber:SELERA KAKASMA)

BAHANnya:
  •  Sebungkus kulit popia
  • tepung gandum dicampurkan dengan air(GAM)
BAHAN inti:
  • 5 biji kentang yang besar
  • 1 bungkus rempah kurma
  • semangkuk cincangan daging ayam /lembu(akak guna ayam)
  • 1 labu bawang besar(potong dadu)
  • 2 ulas bawang putih cincang halus
  • sedikit halia(kalau suka)
  • 1 sudu besar serbuk lada hitam dan lada putih(kalu kurang boleh tambah-ikut kesesuaian rasa)
  • sedikit cincang daun sop
  •  garam dan perasa.
Caranya:
  • Kentang dibersihkan dan dipotong dadu.kemudian direbus hingga agak empuk.
  • panaskan kuali,tumiskan bawang hingga layu,masukkan rempah kurma kacau sebentar.
  • kemudian masukkan sedikit air,daging ayam?lembu tadi.masak hingga daging lembut,masukkan garam perasa dan kentang yang telah direbus tai.
  • Gaul rata dan perasakan.akhir sekali masukkan daun sop.
  • matikan api dan sejukkan dahulu.

7 comments:

Rai Ourkizuna said...

saya tak penah try buat kuih samosa ni.. tapi suka je makan..

susah rupanya ya..

Gee® said...

Ajarlah k.gee pulak... teringin nk buat samosa triangle... cantik!

Knor said...

TERINGIN NAK BUAT JUGA..

nuyui a.k.a miss YUI said...

sdp ni..

JaSSNaNi said...

assalamualaikum kak tie..
hmmm bukan semua org leh lipat samosa walaupun pandai lipat kain kan.. hehehe.. nani pun dulu time mula2 cuba mmg failed gak.. :) heheh jarang buat sbb anak2 tak minat.. kalau ye pun diorang nak karipap je..

Khai♥Rin : anies said...

terasa lapo la plak

SeputihSalju said...

ok la tru k.atie.. elok je sy tgk.. kalu sy yg buat ermmm... ntah lah, tak jadi kuih samosa rasanya..hehehe

© Azatiesayang | Templates by : Nurulchumel's Design | All Rights Reserved™