Tuesday, April 7, 2015

Lempeng Pisang

Sarapan mcm zaman dolo2
Mkn panas2 lempeng pisang ni mmg sedap!
Tingat masa kecik2 dulu...klu ada pisang..mak akan buat sarapan camni
Atie suka isi inti kelapa parut..bykkkk!
Lg best bila dimakan
Kat rmh ni atie ngan MY IMAM jer yg mkn
Adik klu kuih2 ni..dia bkn minat
Tekak org melayu perak....nak nasi jer 24jam
Tp badan keding gak...hihihi
Resepi atie copy dr majalah RASA jer
Tenkiu Majalah RASA
Jemput semua...

BAHAN-BAHAN:(Sumber :Majalah RASA)

10 biji pisang emas atau awak
½ biji kelapa parut | ambil putihnya sahaja
240gm tepung gandum
2 sudu teh gula
Garam secukup rasa
Daun pisang secukupnya


CARA MEMASAK:

1. Lenyek pisang di dalam mangkuk adunan. Masukkan tepung dan gula. Gaul sehingga sebati. Ketepikan.
2. Kelapa parut digaul bersama garam. Ketepikan.
3. Ambil daun pisang, letakkan senduk bancuhan tadi di atasnya, Ratakan.
4. Selepas itu ambil kelapa parut dan letakkan di tengah adunan tadi. Lipat daun pisang tadi.
5. Panaskan kuali dan lenserkan sedikit minyak. Bakar selama 10 minit dengan api perlahan. Balik-balikkan dan angkat.
6.Sedia dihidangkan


9 comments:

LiNa_Pg said...

Assalam kak atie...
Rare ni lempeng pisang dalam daun pisang mmg membangkit aroma.Mesti teruja nak makan ni

saniah ibrahim said...

sedapnya lempeng pisang ,buat minum petang pun ok gak ni...tapi kakak tak pernah pulak buat lempeng pisang camni,nk juga cuba kelak.

Hana Syed said...

Wah suka juga. haritu masa ada pisang nak buat tapi daun pisang takde pula. Tak de daun pisang macam x best kan..

LYAfrina said...

wah..mmg nmpk sedap sgt ni...

Tihara said...

sedapnya sebab ada bau aroma daun pisang tu
lagi lah special nya :)

Falsya said...

kak aite..sedapnye lempeng pisang..selalu makan kat restoran yusof haslam..

ArY+ShA=AmZaRFaYyAdH said...

Assalam kak atie,
alaaaaaaaaaa
reveal la isi dalam itu he3

Nooriah Abdullah said...

selamat malam atiesayang
lama nya tengok lempeng pisang dgn daun pisang ni, macam tinginnnn je akak tengok ni

Puan Kutu said...

sedapnya kak atie..Goreng biasa pun Sedap!inikan buat macam kak atie balut daun pisang lagilah Sedap.wangi je!

© Azatiesayang | Templates by : Nurulchumel's Design | All Rights Reserved™