Wednesday, March 2, 2011

Puding Trifle.

AS salam semua...& selamat pg!..inilah puding yg atie tingin sgt nk mkn!...selalu nampak kt umah kengkawan....tp nk buat tue,kena ada kwn nk mkn bersama kan?baru best!....aritu Adik blk,maka trhasillh Trifle nih!...makasih pd kak rose & kak Su atas resepi yg sedap nih.walaupon atie punya trifle 'buruk' jer...xmcm umah kwn2 lain...tp puashati dpt gak mkn.org laen tingin nk mkn MCD/kek kt SR...atie lak nak nih yer...hihi.Insallh,akan buat lagi....kena cantikkan lg....yg kt bawah tue...bkn main comot!...firstime buat,gigil2 tangan...kejap2 tgk resepi...takut salah step lak.itupon dh terrrlama kacau jellynya atas dapo....trsgt pekat jdinya.ghupanya xyah masak atas dapo...curah air panas jer lam jelly...adusssss,silap bc lak!lain kali kena bc betul2.....Daaaaaa



Bahan-bahan:

Segulung kek swiss roll
Sekotak Serbuk Jeli segera (Su pakai brand NONA) - perisa ikut suka
1 tin Susu Cair
1 tin Air
1 tin Buah Koktail - asingkan buah dan airnya(Su guna laici jer)
7 sudu besar Gula - kalu nk kurangkan pon x kisah
4 sudu besar Tepung Kastad
1 sudu teh Esen Vanilla

cara-cara:
Potong kek swiss roll dan susun dlm loyang atau bekas yg sesuai. Curahkan air buah koktail ke atas lapisan swiss roll tadi. Biarkan..

Masukkan susu cair+air dan gula dlm periuk dan masak hingga gula hancur. Masukkan esen vanilla. Bancuh tepung kastad bersama sedikit air. Then, perlahankan api periuk dan masukkan cepat2 bancuhan tepung kastad tadi. Perlu sentiasa di kacau supaya adunan kastad tak berketul. Kacau lebih kurang 15-20 minit.

Tutup api dan terus curahkan atas adunan swiss roll tadi. Taburkan buah koktail. Sejukkan sekejap. Sementara tu bancuh Serbuk Jeli Segera dgn air yg betol2 panas. (sukatan ikut sama mcm pd kotak-kalu x silap 400ml air). Kacau hingga serbuk jeli hancur dan terus curahkan atas lapisan kastad perlahan-lahan.

Sejukkan.

***atie trrrrlama msk jelly atas dapo....beku jadinya..huuuu

12 comments:

Myra Jay said...

Sedapnyer kak.. Takpe pasni akak takder geng nk mkn, roger je MJ, leh sampai tumpang makan :)

atie @ ejay said...

sedapny..lama dah tak buat:)

Fieza79 said...

sedap nyaa...tk penah pn buat..hehe

hazlin said...

suka jelly warna hijau... :)

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

As salam myra,atie,fieza 7 hazlin..makasih singgah & atie akan kunjungi korang....jom mkn trifle

Sari Yusa Ibrahim said...

percubaan yg membanggakan... Kak Azatie, sy kalu teringinkan sesuatu, selalunya dari air tgn sendiri tapi kalau dpt yang Kak Azatie buat ni alangkah bahagianya... hehehehe

faa rosli sulaiman said...

sangat sedapp!

Dee said...

percubaan pertama mmg selalu mcm tu..xpe..lepas ni mesti excellent puding tu..

munna said...

munna pun baru je buat puding ni.. tapi dah salah step ... letak buah2an lepas lapisan swiss roll sepatutnya susun lepas kastard...tapi yg ptg rasanya sedap...

kakchik@ella said...

mcm sedap je ni azatie. nak buat rasa mcm tak berbaloi sbb tak ramai yg makan. azatie buatkan boleh? hihi

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

makasih semua singgah kt n3 trifle atie..jom makannnnn

kemma said...

kebetulan mmg bercadang ank buat triffle nak bg jiran depan umah untuk majlis merisik ank dia..

© Azatiesayang | Templates by : Nurulchumel's Design | All Rights Reserved™