Tuesday, March 8, 2011

Roti Canai...Kuah Kari Ayam

AS salam semua...cuaca kt luar hujan!...sedap nih klu tarik selimut semula..hikhik.sarapan kami pagi nie ialah roti canai yg atie frozenkn masa buat dulu....mudah kan?....klu time malas2,baguih klu buat camni..ngeee.roti canai atie xder la secantik/selembut kt kedai tue...tp boleh lar buat mkn2 kami berdua.MyLaling pon dah g keje...layan tenet jap nk BW umah kengkawan,lama x singgah...

Bahan-bahan:

550 gm tepung gandum
*250 gm air
*1 egg-50gm
*3 Tbsp susu pekat manis-60gm
*1 tsp garam-6gm
*1 tsp butter/margerin-15gm
1-2 Tbsp tepung gandum-untuk di tambah kalau terlebih lembik semasa menguli

Cara-cara

1.masukkan bahan * kedalam bekas, kacau hingga sebati.masukkan bancuhan air tadi kedalam tepung.
2.uli hingga jadi doh rehatkan doh selama 10min
3.uli lagi selama 5min
4.**ulang step 4&5 sebanyak 3 kali.** Noticed-lepas kali ke 3 process uli&rehat, doh bertambah kenyal n tak melekat. so jgn risau kalau 1st process terasa doh melekat di tangan. kalau ianya lembik lg selepas 2nd time uli&rehat, tambah sedikit tepung(1 tbsp)
5.advisable uli guna tangan-tp nak pakai bread machine pun boleh. Utk bread machine. follow step 1,2,3 diatas. masukkan dlm machine: program basic bread..biarkan process selama 1hr 15min.
6.selalunya doh lembik skit sebab temp bread maker. masa machine pause, kluarkan doh, uli kekejap dengan sedikit tepung. dan masukkan balik dlm machine.
bentuk bulat2.
7.produce 12-16 biji depending on the size.perap selama 3jam atau lebih Dan boleh di kibar atau di tarik2.
8.Kemudian blh la dimasakkan atas dapur hingga masak..hidangkan.

6 comments:

kak Erna said...

Assalam atie..bagus jugak atie buat macam tu kan..senang kerja..
tak perlu nak fikir dah untuk sarapan..

Kak Rosaliza said...

assalam atie..bestnya pandai buat roti ccanai..kl pun ujan ni

ieda said...

sedapny kak layan roti pagi2 nie :)

ps : oo akak x berani yer , x per buat cake bodo2 punn x per .. utk makan2 biasa jer .. ermm x per lah nanti ieda btahu akak balik erkk :)

LyanaSyaZam said...

best ni..pagi2 layan roti canai..sedappp nak2 pulak kari ayam..memang layan lah...

nur easy said...

roti telur satu bungkus..;)

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

As salam kak Erna,K.rosaliza,Ieda,Lyana,Nureasy...jom makan roti canaiiiii....

© Azatiesayang | Templates by : Nurulchumel's Design | All Rights Reserved™