*100 gm Hati Ayam-atie ganti ngan hati lembu
*5 gm Bawang Putih-hiris
*10 gm Bawang Merah-hiris
*2 gm Halia
*20 gm Sos Tiram
*10 gm kicap Pekat-xisi ganti ngan cili blend
*10 gm kicap cair
*1 sdt Lada Hitam-kisar
*3 sdm Madu
*1 sdb Minyak Masak
*garam secukup rasa
Cara Memasak:
1.Panaskan minyak didalam kuali.tumiskkan bahan hirisan hingga wangi.kemudian masaukkan sos tiram.kacau hungga rata.
2.Masukkan hati yg telah diperap dgn garam & kunyit serta digoreng hingga empuk.kacau lagi hingga sebati.
3.Masukkan kicap pekat,kicap cair dan lada hitam.kacau lagi seketika.Akhir sekali masukkan madu dan garam secukup rasa.kacau sekali lagi hingga rata & boleh la diangkat dan dihidangkan.
*5 gm Bawang Putih-hiris
*10 gm Bawang Merah-hiris
*2 gm Halia
*20 gm Sos Tiram
*10 gm kicap Pekat-xisi ganti ngan cili blend
*10 gm kicap cair
*1 sdt Lada Hitam-kisar
*3 sdm Madu
*1 sdb Minyak Masak
*garam secukup rasa
Cara Memasak:
1.Panaskan minyak didalam kuali.tumiskkan bahan hirisan hingga wangi.kemudian masaukkan sos tiram.kacau hungga rata.
2.Masukkan hati yg telah diperap dgn garam & kunyit serta digoreng hingga empuk.kacau lagi hingga sebati.
3.Masukkan kicap pekat,kicap cair dan lada hitam.kacau lagi seketika.Akhir sekali masukkan madu dan garam secukup rasa.kacau sekali lagi hingga rata & boleh la diangkat dan dihidangkan.
No comments:
Post a Comment