Wednesday, December 1, 2010

Kuih Kaswi Blackmore.

Salam semua..selamat ptg jugak!dah masuk ke bulan 12 kan?pantas masa brlalu hingga dh sampai ke penghujung bulan dlm tahun 2010!.masak per tuk minum ptg nie?sebenarnya kuih nie buat bekpes pg tadi bersama nasi goreng...sbb masih byk lagik,buat minum ptg jgk(hikhik...cam semlm).itupon 1/2 loyang atie dh htr kt umah MIL.Adik(anak pompuan)atie,bkn suker ngan kuih2 camni.atie ngan MyLaling la yg perabihkn...klu sapa2 nk cuba,resepi ada kt bwh yer..leh copy.Daaaaa...

Bahan-Bahan:

1 cawan gula
1 ketul besar gula melaka
5 cawan air
11/2 cawan tepong gandum-atie buat 2cwn
1/2 cawan tepong kanji-atie isi 3/4cwn
1/2 cawan tepong beras-xisi
3 sudu makan air kapur
1 sudu makan coklat paste (to give u that perfect brown color)
daun pandan
loyang yang disapukan ngan sedikit minyak masak.


Cara-cara:

1.Gunakan 2 cawan air untuk memasak gula melaka dan gula pasir bersama daun pandan tadi.
2.Masak hingga gula larut kemudian tapis dan ketepikan.
Kemudian add in the remaining 3 cups of water tadi agar mixture nie lekas sejuk.
3.Bila ianya sejuk, masukkan tepong2 tadi dan kacau rata.
Add in air kapur dan chocolate paste dan kacau rata.
4.Kemudian tapiskan adonan nie. Kalau ada ketulan2 tepong ditapis, larutkan ianya.
5.Bila dah tapis, tanakkan sebentar mixture nie under slow fire for a few minits dalam 5 minit jer dah ok. Mesti kacau selalu mixture nie.
6.Kemudian masukkan dalam loyang dan kukus for 45 minits.
7.Setelah ianya masak, permukaan kuih nie selalunya lembab sedikit when it is hot. Ambil kertas kitchen roll dan just gently dab dry permukaan kuih nie.
8.Biarkan ianya sejuk sebelom memotongnya menggunakan pisau plastic.
9.Kalau pakai acuan yang kecil2 tu, lapkan acuan nie ngan minyak dan biarkan dalam kukusan for few minits.
Kemudian pour in the mixture. Kukus for about 10 minits



5 comments:

deqlis said...

sedap nyer ....

@e_da said...

my fav..nanti nak cuba gakla..

fathiah said...

sedap nye... nenek selalu buat kuih ni... sodapp... :)

Miza Yusof said...

sedap kuih ni kak atie. miza suka.
tapi miza selalu buang kelapa tu. hihi.

MOH KEMBARA said...

Salam Azatie, ni resepi ori, ada boh kapor. Ada org buat tak boh kapor, tak menjadi. Tahniah pandai nuat kuih tradisional!

© Azatiesayang | Templates by : Nurulchumel's Design | All Rights Reserved™