Bahan-bahan:
*1/2 kg ikan pari
*6 biji bawang merah (ditumbuk)
*4 ulas bawang putih (ditumbuk)
*1 inci halia (ditumbuk)
*2 batang serai (dipecah2kan)
*belacan sebesar duit 50 sen
*2 helai daun limau purut (x isi,xdak)
*cili kering (bila kite blend dlm blender tu dia jadi 500 ml)
*** rempah yang perlu disangan***
*1 sudu makan ketumbar
*1 sudu makan jintan manis
*1 sudu makan lada hitam
Bahan sampingan:
2 biji buah tomato
5 batang bendi(x isi)
asam jawa segenggam (dicampur dgn air menjadi 1 liter)
garam secukup rasa
Cara-cara:
1.Basuh bersih ikan dengan limau kasturi. sediakan bahan2 tumbuk.
2.panaskan secawan minyak masak. tumis bahan tumbuk seperti bawang merah, bawang putih, halia, serai dan belacan. bila dah garing masukkan cili yg telah dkisar tadi. 3.setelah pecah minyak, boleh la masukkan daun limau purut dan juga ikan pari yg telah dibersihkan.
4.masukkan juga rempah2 yg telah disangan dan juga ditumbuk tu.
5.setelah ikan separuh masak, masukkan pula air asam jawa.
6.biarkan mendidih untuk beberapa ketika. dan boleh lah ditambah dengan bhn sampingan tu... tomato dan bendi. jgn lupa masukkan garam dan rasa la kemasinan dan kemasaman kuah tu tadi.

3 comments:
Salam kak atie!! Happy mothers day to akak!!! sedapnyerrr talam tu! ni yg rasa gatalk jugak nak buat nii hihihi.. nanti free carik keladi :D
salam atie
dua2 sedap..slamat hari ibu to atie..
salam Atie..ALAHAI..favourite akak Pari asam pedas...atau asam pedas tumis..tu..pengsan kalau dpt..makan dgn ikan goreng pulak...mood satu hari mesti cool. selamat hari ibu...pada Atie..
Post a Comment