Friday, May 7, 2010

Chicken Teriyaki.

Salam....slmt ptg semua.wah!skrg nie masing2 dok bersilat kt dapor nk buat minum ptg lak yer?Alhamdllh,korang mmg isteri yg solehah & ibu yg mithali!!semua dh cuci pinggan,atie baru nk tempek menu tghari...ngeeeee.Takpe la tuk korang cuci2 mata....arini atie masak chicken teriyaki(copy dr umah dak hana tuh!) & sayur campur(atie buat masam2 sikit...isi tomato sebijik).mmg berselera mkn tghari tadi...walaupon trlambat sikit masanya. .....bkn apa dok nunggu ayam lam oben lom msk2 lg!....hikhik.sapa2 yg nk try resepi ayam nie...atie sertakn resepinya kt bwh nun....


Bahan-bahan:
*2-3 keping dada ayam boneless- atau apa2 bahagian
*3 inci halia - parut
*3 ulas bawang putih - parut
*3 sb madu
*4 sb kicap manis
*1 sb gula perang
*1 sk garam

Cara-cara:
1.Cucuk2kan ayam menggunakan garfu.
2.Satukan semua bahan dan perap lebih kurang sejam atau lebih dalam peti sejuk.
3.Panaskan non-stick dengan sedikit minyak dan panggang ayam tadi. Tutup kuali dan sesekali balik2kan ayam.
4.Curahkan lebihan kuah perapan ke atas ayam dan sentiasa dibalik2kan agar masak sekata dan berkilat.
5.Dah masak, angkat, hiris2 dan hidangkan. curahkan lebihan kuah ayam tadi.

7 comments:

E-na Zarina said...

ratah pun sodap chicken wing tu!

ijayuji said...

Salam kak atie!! kita kalau buat sendirik leh adjust manis dia tp kalau mkn kat kedai manis sgt! ehehe

ZaiY said...

salam kak atie..
bila2 nak try buatla chicken teriyaki ni, tak tahan duk tengok org lain buat je nih..hik2..

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam Ena...mmg sedap Ena,k.atie ratah jer...

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam ika...betui tue,klu msk sendirik...bole adjust2!

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam zaiy...moning!!cuba jgn x cuba tau...pastu antar kt umah k.atie cikit!

pokemon-f said...

... nice..............

© Azatiesayang | Templates by : Nurulchumel's Design | All Rights Reserved™