Gulai Udang & Rebung(sumber:http://www.tiffinbiru.com)
Bahan- Bahannya
800 g udang galah(atie udang kecik jer)
1 ketul rebung segar
3 batang serai, dititik
1 keping asam gelugor
1 biji kelapa, diparut
Garam dan sedikit gula
Bahan Kisar :-)
8 biji bawang merah kecil
3 ulas bawang putih
3/4 inci kunyit hidup
4 biji cili merah
1/2 inci belacan
Cara membuatnya :-)
- Udang dibersihkan, buang kotoran di bahagian kepalanya, cuci dengan garam dan limau, toskan. Rebung dikupas, dan sagat nipis, cuci dan celur 10 minit, tos. Tuang 1 cawan air dalam kelapa parut, ramas dan perah untuk santan no. 1. Tuang lagi 3 cawan air, ramas dan perah untuk santan no.2 dan ketepikan.
- Dalam belanga (atau periuk), satukan udang, rebung, serai titik, asam gelugor dan bahan2 kisar, gaul rata dan masak hingga udang kecut sedikit. Tambah santan no. 2 dan biar hingga mendidih dan masak hingga rebung lembut.
- Tambah santan no.1 dan masak atas api sederhana hingga mendidih. Tambah garam dan sedikit gula. Biar mendidih perlahan sambil dikacau. rasa dan jika ok, boleh matikan api dan hidangkan...
13 comments:
sedapnya rebung. hari ni miza makan masak lemak rebung :)
akak..mas tak makan rebung..nak udang jerk bolehhh...he..he,...
huwaaa.. bestnya lauk gini kak.. semangkuk tumpang makan nasik..hehe
salam miza..sama lak menu kita arini yer..hihi
salam mas..nape xmkn rebung?rugi tau..ngeeee
salam izah..masakan kampung jer.tapi kesukaan k.atie...
Akak, rebung ni mmg paberet saya, tp jarang dapat masak sbb Mr Jebat tak makan.. selalu beli jer kat kedai..alamak, terliur sungguh :P
salam noorma..klu HB xsuker mmg kita x msk la kan.mai la umah k.atie,kita mkn sama2..
sedapnya atie
akak suka makan rebung sebab ada bunyi kruk krak kruk krak...hihi
salam kak...mmg sedap tp ini bkn rebung jeruk..yg fresh punya..
Kak Atie..bestnye... Naz suka gulai cam ni yg ada rebung..Nyumm..nyumm...
sedap akak suka
laaamaaaaaaaaaaaaa x mkn rebung...since bersalinkan firas ogos thn lepas,mmg x penah lagi mkn rebung
Post a Comment