Thursday, May 19, 2011

Gulai Udang & Rebung.

Salam semua & slmt ptg.cuaca kat luar masih mendung lagi...alamatnya kain atie jemur pg td, mmg tak kering lar.xbyk basuh cuma baju keja MyLaling yg tebal2 tue mmg basah lagi.!tghari tadi mmg berselera kami mkn sbb atie msk gulai rebung.selasa lps balik kg jap...Apak kasi rebung tu.dah lama xmkn..yg kat pasar dah siap jeruk tp yg Apak kasi nie fresh lg.makasih Apak.atie copy resepi nie dari MG(yg famous tu,arini kuar kat radio ERA) tapi udang MG lagi besau....atie udang kecik jer.ada yg xmkn rebung ker?rugiiii tau...sedapppppppppp!!

Gulai Udang & Rebung(sumber:http://www.tiffinbiru.com)

Bahan- Bahannya
800 g udang galah(atie udang kecik jer)
1 ketul rebung segar
3 batang serai, dititik
1 keping asam gelugor
1 biji kelapa, diparut
Garam dan sedikit gula

Bahan Kisar :-)
8 biji bawang merah kecil
3 ulas bawang putih
3/4 inci kunyit hidup
4 biji cili merah
1/2 inci belacan

Cara membuatnya :-)
  1. Udang dibersihkan, buang kotoran di bahagian kepalanya, cuci dengan garam dan limau, toskan. Rebung dikupas, dan sagat nipis, cuci dan celur 10 minit, tos. Tuang 1 cawan air dalam kelapa parut, ramas dan perah untuk santan no. 1. Tuang lagi 3 cawan air, ramas dan perah untuk santan no.2 dan ketepikan.
  2. Dalam belanga (atau periuk), satukan udang, rebung, serai titik, asam gelugor dan bahan2 kisar, gaul rata dan masak hingga udang kecut sedikit. Tambah santan no. 2 dan biar hingga mendidih dan masak hingga rebung lembut.
  3. Tambah santan no.1 dan masak atas api sederhana hingga mendidih. Tambah garam dan sedikit gula. Biar mendidih perlahan sambil dikacau. rasa dan jika ok, boleh matikan api dan hidangkan...

13 comments:

Miza Yusof said...

sedapnya rebung. hari ni miza makan masak lemak rebung :)

Mas said...

akak..mas tak makan rebung..nak udang jerk bolehhh...he..he,...

izahdaut said...

huwaaa.. bestnya lauk gini kak.. semangkuk tumpang makan nasik..hehe

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam miza..sama lak menu kita arini yer..hihi

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam mas..nape xmkn rebung?rugi tau..ngeeee

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam izah..masakan kampung jer.tapi kesukaan k.atie...

Cendana Kasih said...

Akak, rebung ni mmg paberet saya, tp jarang dapat masak sbb Mr Jebat tak makan.. selalu beli jer kat kedai..alamak, terliur sungguh :P

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam noorma..klu HB xsuker mmg kita x msk la kan.mai la umah k.atie,kita mkn sama2..

kasihredha said...

sedapnya atie
akak suka makan rebung sebab ada bunyi kruk krak kruk krak...hihi

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam kak...mmg sedap tp ini bkn rebung jeruk..yg fresh punya..

Naz said...

Kak Atie..bestnye... Naz suka gulai cam ni yg ada rebung..Nyumm..nyumm...

norlie said...

sedap akak suka

Ina Hashim said...

laaamaaaaaaaaaaaaa x mkn rebung...since bersalinkan firas ogos thn lepas,mmg x penah lagi mkn rebung

© Azatiesayang | Templates by : Nurulchumel's Design | All Rights Reserved™