Wednesday, May 18, 2011

Macaroni Bakar

Salam semua...dah hari Rabu balik,pantasnya masa berlalu.nape la skrg atie malasss nk update blog....jln2 umah kengkawan.mood nak berblog dah merudum nih!.pada yg brkunjung & atie xbalas kunjungan....maaf atie pinta.traffic pon dah 'down'!!syian atie kan?hihi.hari2 masak tapi nk snap gambar tue tramat la malasnyaaaa.geram pon ada ngan perangai atie nie.n3 hari nie pon atie 'paksa diri' gak tuk buat...atie buat makaroni bakar nie masa anak atie blk aritu,percubaan pertama...not bad la rasanya.klu mkn panas2 mmg sedap.jgn xcaya...firstime beli makaroni!!!itupon Adik la yg nak makan...ikut la selera anak kan(atie nie klu ngan anak2 mmg lomah lutut oden....hihi) walhal ibunya nie xpernah pon msk macaroni....melilau la mata kat TESCO cari macaroni.sibbaek jumpa...pastu berpinau mata cari resepi kat Google.Nah!nie la hasilnya....bole la kan???

Bahan-bahan ( 5 orang )

  • 1 bungkus makaroni (apa-apa jenama pun ok)
  • 1 bungkus daging kisar Ramly
  • 2 labu bawang besar
  • 3 biji bawang putih
  • 5 -10 biji cendawan butang putih. kalau yang dalam tin tu, agak-agak. shitake tak berapa sedap. masam sikit.(atie xisi)
  • santan (1 biji) = 1 kotak santan segera
  • 8 biji telur
  • 3 sudu serbuk cili. Kalau nak pedas kena tambah lagi lah. ikut kesesuaian tekak.(atie ganti ngan serbuk kari)
  • sediki daun sup dan daun bawang
  • garam ikut kesesuaian
  • minyak untuk menumis

Cara-cara

  1. Rebus macaroni dan masukkan sedikit garam untuk mendapatkan rasa serta minyak.
  2. Panaskan kuali, masukkan minyak dan tumis bawang besar dan bawang putih yang telah dipotong dadu.
  3. Setelah naik bau, masukkan daging kisar dan serbuk cili.
  4. Masukkan santan dan biarkan daging sebati.
  5. Setelah itu masukkan macaroni yang telah masak, ditos dan disejukkan kedalam kuali yang mengandungi daging itu tadi. Jangan lupa masukkan garam, mushroom, daun bawang dan daun sup.
  6. Setelah masak, biarkan dahulu. Sediakan oven untuk membakar. Dalam masa yang sama pukul telur dan sedikit garam.
  7. Campurkan macaroni yang telah dimasak dengan telur yang dipukul di dalam oven. Bakar suhu sederhana.
  8. Sedap makan begitu sahaja atau dengan sos. Saya suka kalau dengan tabasco.

Yg nie blm masuk oben lagi..

9 comments:

~~zAnAfAhMi~~ said...

Atie, akak pernah buat makaroni bakar tp tak jadi la. Lepas tu naik ngeri nak cuba lagi....hehe...ngeri campur malas.

HALAMANKU said...

Salam kak Atie..morning.. KKKKAAAAKKK AATTTIIIIIEEEEE jgn gitu Dong... semangatlah kakakku yang rajin ini... Yes! cayalah deq..kak ermapun suker macaroni bakar..tgk cheese tu.. yummy he he he Kak Tie.. rajin masak kena rajin n3 juga he he he

amiey lee said...

aduihhh tgh hari ni jalan2 nmpak makan buat lagi lapa

Antan Bertingkah said...

SAlam, sedapnya Azatie...dah lama teringin nak buat kena cuba lah ni...

indahhouse said...

Salam kak azatie,
comel makaroni bakar tu. saya pun ada plan nak buat ni juga.
sebab ada daging kisar tu. huish.. terliur... :))

Myra Jay said...

Alahai sedapnyer.. :)
Mmg dah lama teringin nak makan tp sekarang nie kena berpantang dulu :(

AZLINA said...

Assalamualaikum Atie,mmg sedap makaroni bakar, tmbh kalau letak cheese tu bnyk2 lg lah...lama la tak makan makaroni.. :)

inahar ali said...

waahh atie..lama akak x mamam makaroni bakar nih..cedaapnyer!! atie pekabo?? moga sihat sokmo..muaah!

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam semua..makasih singgah.nanti atie buat kunjungan balas yer..muahhhhh

© Azatiesayang | Templates by : Nurulchumel's Design | All Rights Reserved™