Friday, May 6, 2011

Jamu Tuk Ibu Bersalin

Salam...selamat pg semua!!..lupa nk citer ttg jamu2 yg atie bwk tuk adik atie yg bersalin aritu.jamu nie dibuat oleh makcik MyLaling....seorg bidan kg.semua ada tp kena gtau awal2 lar bila nk guna....cam atie aritu x gtau awal2,sibbaek dia ada simpan sikit.atie pon biasa beli pil manjakani & jamu rempah kat dia(jgn ingat org bersalin jer yg mkn....hihi).jamunya mmg sedap...biasa atie makan ngan madu.antara jamu2 bersalin yg makcik Mylaling buat...bedak badan,pil majakani.jamu rempah,pilis & minyak panas(sapu).tuk jamu rempah blh pilih yg nk lam kapsul/rempah serbuk.biasa atie beli jamu rempah serbuk jer....
Yg nie tempek kat dahi..jgn bagi meroyan
Sapu kat seluruh badan..lps mandi(bkn bedak sejok tau campuran rempah2..)
Minyak panas elok tuk baby & mak baby
1 set jamu bersalin

7 comments:

amiey lee said...

azatie..ada jual bengkung dak??? heee kawan kta nak bersalin lg dua bulan tgh mencari bengkung

jom join contest/ga kta

bobhandburry said...

Salam kunjungan.. singgah la ke blog saya ;)

http://www.zuwairiaiman.com

Kaz said...

Salam Kak Atie, 'sedap' betul rasanya badan kan bila makan jamu tu, cuma kena byk minum air sbb jamu ni biasanya panas. Untung Kak Atie ada org yg boleh buatkan jamu tu. Kaz sekrg baru try jamu mak dara, org perempuan ni mmg byk yg nak kena jaga kan.

Sofya said...

kalau dalam kapsul tu rasanya leh la nak telan tapi kalau yg serbuk... eerrr pahit tu.. mau jerit satu umah..

Kak Rosaliza said...

assalam atie, akk ni kalo jamu ok je telan tapi bab yg sapu kat dahi tu yg tak tahan...habuk2 tu masuk lam mate heheh..selalu kalo beli yg set pilis lah akk tak guna heheh.

best atie senang dpt jamu, segar badan

aNiM said...

saya suka jamu.tapi selalu lupa nak makan.kekeke~

nenek sebelah mak n bapak saya dua2 bidan.yang sebelah mak selalu buat jamu sendiri :)

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam...klu rajen makan jamu..badan rasa sedap jer..ringan.tapi tu lah kdg2 terlupa nk makan..ye tak anim.hikhik

© Azatiesayang | Templates by : Nurulchumel's Design | All Rights Reserved™