Bahan-bahan:(sumber:yatie)
1 ekor ayam-atie buat xsampai sekor pon(mkn berdua)
1 biji bawang besar / 6 biji bawang merah
2 biji bawang putih
2 sudu serbuk kunyit
1 sudu kecil ketumbar
1 sudu kecil jintan manis
1 sudu kecik jintan kasar
3 batang serai (2 dikisar dan 1 diketuk)
Kicap pekat- saya letak 3 sudu besar(atie buat 5 sdb-sbb tu nampak hitam)
Cili kering- saya guna 1 cwn cili kisar
1 tangkai daun kari-xisi pon
3-4 helai daun limau purut
Asam keping-saya guna 1 kpg(atie guna tomato jer)
Minyak masak
Garam
Gula
Cara-cara
1.Kisar bawang besar, bawang putih, ketumbar, jintan manis, jintan kasar, cili kering dan serai.
2.Gaulkan bahan yang dikisar bersama-sama kunyit dan kicap pekat. Kemudian perap ayam dengan bahan ini.
3.Panaskan minyak dan masukkan ayam yang telah diperap ke dalam kuali. Bahan perapan jangan dimasukkan lagi.
4.Bila ayam sudah agak masak, masukkan bahan perapan tadi. Masukkan juga daun kari, daun limau purut, serai dan asam keping.
5.Masukkan garam dan gula secukup rasa.
6.Siap untuk dihidangkan. Selain nasi, boleh juga dihidangkan bersama-sama nasi impit.
2.Gaulkan bahan yang dikisar bersama-sama kunyit dan kicap pekat. Kemudian perap ayam dengan bahan ini.
3.Panaskan minyak dan masukkan ayam yang telah diperap ke dalam kuali. Bahan perapan jangan dimasukkan lagi.
4.Bila ayam sudah agak masak, masukkan bahan perapan tadi. Masukkan juga daun kari, daun limau purut, serai dan asam keping.
5.Masukkan garam dan gula secukup rasa.
6.Siap untuk dihidangkan. Selain nasi, boleh juga dihidangkan bersama-sama nasi impit.
5 comments:
wahhh nmpk sedap nie...mkn dgn nasi panas2 time tgh hari ni best ni...
sedapnyer.....lapoo
sedapnyer.....lapoo
ada ala2 macam ayam masak kicap ya
sedap ni saya pun dh pernah buat dulu ..mkn ngan roti pun sodap!:)
Post a Comment