Thursday, January 13, 2011

Puding Jagung

Selamat mlm semua..ngah dok bersantai depan tv yer?.Alhamdllh,GA atie(2 hari) dah mempunyai seramai 58 peserta!...tue pon atie dah bersyukor sgt...ada gak org nk join GA atie.Insallh,atie akan berkunjung keblog yg menyertainya.okey lah,layan hidangan kami berdua tuk ptg tadi..biasa klu atie buat puding jagung....mesti guna santan tp yg nie cuma guna susu cair!...atie suker..tuk kesihatan gak kan?klu guna santan lg byk lemak....santan pon dah mahai skrg nih!.yg lam tapaware tue nk kasi MIL & nak bwk ke hospital sok....Daaaa
Bahan-bahan:(sumber:F&N MYR)

1 cawan tepung kastad
1 cawan jagung manis
3/4 cawan gula
3 cawan air
1 1/2 cawan susu cair

Cara-cara

1.Campurkan tepung kastad, gula, jagung, susu dan air.
2.Lepas itu dikacau sehingga pekat dan berkilat di atas api yang sederhana hingga sebati.
3.Angkat dan sejukkan di dalam loyang atau acuan dan boleh lah dihias dengan buah ceri dll.

13 comments:

AZLINA said...

Salam Atie, teringinnye nak mkn puding jagung, dah lama betul tak makan, ternampak pulak yg Atie buat ni sedapnya rupa dia...Letak susu mesti rasanya lagi sedap dari santan kan!!

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam Azlina yg penting x guna santan..jg kesihatan!

kakchik said...

salam kak atie. sebelum terlupa, kirim salam dan ucapan 'HAPPY BELATED B'DAY' UTK K'CHIK' ya. masa terbaca tajuk hr tu tak sempat plk nak dtg wish kat dia. smg kak atie adik-beradik bahagia dunia akhirat.

puding jagung tu kakchik terliur sangat tapi kakchik pemalas skrg ni. masak jarang2 tapi asyik nak makan je.

Ayu said...

salam atie,
rajin betul atie buat puding jagung ni..lauk2 kat bawah tu semuanya akak punya favourite tau..kalau akak datang kerumah atie, mesti kenyang punya ni..hehe

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Salam k.chik..Amin.ala,k.atie pon rajen gak..mkn berdua jer cam k.chik..hihi

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

SalamK.ayu..mana blh lawan resepi2/menu2 K.Ayu yg sedap2 tuh!

LinRosLy said...

Salam..

Lama Tak Makan Puding Jagung...Sedap Bangat Ni...Ada Tinggal Utk Kak Lin Tak? Hehehe

Nieza said...

Salam Kak tie, sedapnya puding ni...memang suka sgt my fav ni lama x buat....btw lawa lak nengok puding akak ni...:)

Mas said...

sedapnya puding jagung...lama dah mas tak buat......

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam K.Lin..yg lam tapaware kecik tue,k.lin punya lar...

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Salam nieza..ala,menu simple2 jer...cepat di masak..cpt dingap!

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam mas...k.atie pon lama xbuat..tingin lak

ieda said...

sedapnya kak .. dah lama ieda x makan kak huhuh

© Azatiesayang | Templates by : Nurulchumel's Design | All Rights Reserved™