Sunday, March 4, 2012

Ayam Kicap Pedas

Salam semua & slmt berhari mggu.Wah,awai lg atie dah menayang antara juadah tuk arini ya?.
Bkn apa,anak pompuan atie(Adik) 'Outting' arini...kul 12 tghari nanti kami ambik dia kat asrama.Bila dah siap masak ni..blh la berulit ngan Adik jer nanti.hihi
Atie gak ada msk lemak ciliapi telur itik ,ikan goreng & sambal kerang.Semangat arini nk memasak..hihi.
Nak jemput korang mkn awai2ni...nasi kat lam rice-cooker lg.Masing2 bawak nasi sendiri dr umah ya..ok tak?
Pada semua..slmt menghabiskn cuti di hari mggu bersama family trsyg...

Bahan-Bahan:(sumber Dari:K.Wanapotretkasih)

1/2 ekor ayam ( dibersihkan, dipotong )

2-3 batang serai ( hiris dan tumbuk )

1 labu bawang besar ( di hiris/ ditumbuk )

3 ulas bawang putih ( ditumbuk )

3/4 inci halia ( ditumbuk )

10 bi ji cili padi ( di masukkan sebiji2 )-atie tumbuk nak kasi lg pedas

1 sudu kecil lada putih ( ditumbuk )

4-6 sudu besar kicap manis

1 sudu besar sos tiram

4 Biji Cili merah-Belah 2-atie tambah

sedikit serbuk kunyit & garam untuk menggoreng ayam

minyak secukupnya

Cara penyediaan:

1. Ayam di goreng hingga masak kemudian angkat dan ketepikan.

2. Tumis bahan hiris/ tumbuk hingga wangi kemudian masukkan kicap, sos tiram dan sedikit air.

3. Bila telah mendidih masukkan ayam dan cili padi. Masak seketika, sesuaikan rasa dan bolehlah dihidangkan.

Selamat mencuba...

P/S:Pada k.wana..terima kasih atas resepi yg sedap ni.

23 comments:

ieda said...

ayam masak kicap pedas saya jarang buat akak .. tapi daging selalu .. ;)
sukelahh anak dara akak tuu outing bawak lauk sedap2 ;)

umiyumi said...

Salam Kak Atie.. ayam masak kicap ni mmg fevret umi.. sedapnyaa.. dpt yg ni mkn dgn nasi panas2 pun dah cukup. last week dah buat sebenarnya, tp tgk ni pun masih terliur lg :p

Cik Rose Cute said...

sedapnya kak tie...selamat menjamu selera...

Azi said...

husband azi xsuka ayam msk kicap, jd azi pn jrg masak ayam msk kicap..tp azi pling suka kerang sambal, tp kerang smbal pn husband xsuka... susah tul husband xsama selera ni...

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam ieda.sekali sekala tukar selera lak..hihi

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam umi..umah k.atie jarang gak msk kicap ni.Sekali sekala masak,br best menjamu selerakan.

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam Rose..terima kasih.Jemput makan.

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam Azi..mmg payah klu ada HB yg memilih bab2 makan ni.HB k.atie pon kdg2 camtu gak..:D

Puan Kutu said...

OMG sedapnya.terasa macam nak p beli ayam dan buat!hehe..

Ayu said...

assalam atie, apa khabar mu disana..
ni akak datang singgah dapur atie ni..dah masak tengahari ke belum untuk hari ni?..nak tumpang makan ayam kicap pasti dah habis..hehehe

wahida said...

saya suka daging masak kicap...kalau ayam ni suka buat masak lemak atau sambal je....

tapi tgk ni nampak sedap pulak, nak buat lah weekend ni...

kakyon said...

akk pun suka ayam msk kicap..kena perangat lagi sedap..

anitadiana said...

kat rumah ita kicap semua suka..hubby aje kurang...

geraugebang said...

Awak makan tak cili berhias yang bertongkol atas tu...kita makan...kalau tak makan...meh pass kat kita.

Mishter Izwän said...

faveret sy ni . .
rndu plak msakan mak kt kg . hehehe

selmat menjamu selera kak

Mama Farris said...

slalu masak kicap biasa je.. ni mcm nak try masak ikut akak pulak..

anisalya said...

sedap ni. utk anak2 makan jgn letak cili padi. nnt pedas la pulak.

h A n Y S said...

sedapnya tengooookkk...

by the way, jom join my giveaway..
@ http://trio-fabulous.blogspot.com/2012/03/tri-fa-wardrobe-1st-anniversary.html

IntaNBerliaN said...

sy pun selalu buat ayam mask kicap.. sbb senang..hihii

azlina said...

akk pun selalu kalau msk kicap mesti buat yg pedas2

fieda said...

anak2 saya suka lauk ni..

Wana Yusuf said...

slm atie.... segan ni... baru terkial2 nak singgah sini.... ketinggalan ketapi betul lah akak ni.... any ways thank sudi cuba resepi ayam kicap pedas tu... confirm air tangan atie lebih sedap dari air tangan akak kan sebab atie masak dengan hati yg ikhlas....

Rose Khadijah said...

masak kicap...slalu tak jadi sy buat kak..huhuuu..sedih..pasni nak follow resepi akak ler..

© Azatiesayang | Templates by : Nurulchumel's Design | All Rights Reserved™