Friday, March 23, 2012

Masak Lemak Pucuk Paku

Salam semua...dah lama xmasak pucuk paku,kebetulan kat Taman ni ada pasar mlm...atie beli la seikat.Dah siap masak,dpt la semangkuk.Jadilah kan..
Resepi masih menggunakn resepi yg biasa atie guna...mudah & sedap.Nak jemput makan,masing2 pon dah kenyang.Cuci mata ajelah ya
Cuaca arini panas betul ,kain kat penyidai pon cepat kering..kul 11 pg atie dah mengangkat kain...dh siap lipat & gosok .Pastu asyik minum jer..klu dapat cendol,pasti bestkan?
Bahan-Bahan:

1 Ikat pucuk paku
1 Cawan santan cair
2 Cawan santan pekat
Sedikit ikan bilis atau udang kering
1/2 Keping asam keping-atie tambah(jgn byk sgt isi nanti masam sgt lak)

Bahan Mesin:
15 Biji cili api
2 Ulas bawang merah
1/2 Inci kunyit hidup
Garam

Cara-cara:

1. Asingkan pucuk paku dari tangkainya dan bersihkan. Toskan.
2. Masukkan semua bahan kecuali santan pekat dan masakkan sehingga mendideh.
3. Bila dah mendidih, masukkan santan pekat dan rasakan garam. Sentiasa kacau supaya kuah tidak naik minyak.
4. Bila dah nampak mendidih, tutup api dan hidangkan bersama nasi putih dan ikan goreng.

20 comments:

nuyui a.k.a miss YUI said...

nyum2..mnyelerakan..

hazila said...
This comment has been removed by the author.
hazila said...

Saya pun dah lama tak masak lemak pucuk paku.

ikafantasi said...

ok sy tau mmg sedap

Ardini Humaira said...

bestnye kalo dapat makan.. dni sjak preggy nih tade selera makan sangat huhu

Ati Masrif said...

terluiqlah atie
kita ni tak rain msk lemak
sbb maleh nk mengacau tu..hik3

Amie said...

Sedapnya masak lemak pucuk paku Atie tu...
Betullah Atie, Amie yang tak keluar rumah pun rasa panas semacam... rasa nak demam pun ada.

puterisiong said...

wah!pucuk paku...my fevret!sedaaapppp..

ibh said...

Aslmkum kak.
Waa. . Betul la,dah lama x makan pucuk paku. Masak lemak pun sedap klau buat kerabu pun sedap. Fuh! Dugaan betul lah. :))

Acik Erna said...

Atie..masak lemak pucuk paku ke..pucuk ubi ke..pengaga ke..memang kegemaran akak..

EmbunRosaliza said...

Assalam atie, kat umah akk semua anak2 mkn sayur lemak pucuk paku, mmg bestkan bila dpt pucuk paku yg muda belia tu. makn lak ngan ikan goreng, mmg bertambah2 nasi hehe

Azi said...

salam kak tie... nmpk sedap, azi selalu mkn pucuk paku goreng jer..

btw nak tanya kak tie. lori HB, HB tu apa?

Cik Ina Do Do Cheng said...

tedapnya dah lama cik ina tak merasa masak lemak pucuk paku, dapat makan nasi ngan ikan kering sedapnya.

izan mama mia said...

suka sangat menu ini...dari dulu sampai sekarang...

fieda said...

kak atie.......sedapnyer...tetiba rindu masakan mak....

Puan Kutu said...

sedap nie.sy selalu pucuk paku nie digoreng jer..

sue said...

favourite husband saya ni kak tie

Cik Rose Cute said...

wah!masak lemak pucuk paku...sungguh menyelerakan...

SeputihSalju said...

terliur tgk msk lemak pucuk paku kak atie...hihihi

Masya said...

cicah sambal belacan ni mmmg mantapplah..

© Azatiesayang | Templates by : Nurulchumel's Design | All Rights Reserved™