Tuesday, March 20, 2012

Pau Goreng Inti Kelapa

Salam & slmt malam semua....dah mlm baru sempat nak buat n3 juadah minum ptg kami tadi .Buat pon xbanyak dlm 8 ketul kot.Jadilh tuk kami berdua.
Inti kelapa mmg dah lama buat ...simpan lam esbok.
Masa anak2 balik aritu pon ada buat gak...1/2 kg tepung atie buat sbb anak2 mmg suka pau goreng ni.
Mmg seronok bila anak2 bercuti mggu lps..walaupon xder la g kemana2,namun setiap masa kami habiskn bersama.
Jom layan resepi pau goreng ni...nk jemput korang makan pon tinggai 3 ketui jer lg.hikhik

Bahan-Bahan:
500 gm tepong gandum
1 1/2 sdt Mauripan
1/2 cwn Gula pasir
1/4 cwn minyak masak
1 1/4 cwn air suam

Inti kelapa:
1 biji kelapa(ambil yg putih je)
Daun pandan
sedikit garam
Gula merah(agak-agak nk htm...isi lbh sikit)

** Semua bhn inti dimsk atas dapur...hingga masak.


Untuk buat Doh Pau:

1.satukn tepong,yis & minyak,tuangkn air serta gula sdkt-sdkt sambil sebatikn adunan hingga jd doh.
2.Uli tepung hingga lembut & bulat2kn hingga menjadi 15 bebola kecil.letakkan dlm dulang yg telah ditaburi tepung sdkt.
3.Biarkn 10 min.kemudian bulat2kn doh & leperkn...isi inti kelapa,ttp & bulatkn kembali & tekankn sdkt(mcm leperkn lg)
4.Letakkan diatas daun pisang /dulang yg telah disapu dgn sdkt minyak(agar x melekat nanti).Ulangi hingga doh habis.
5.Biarkn naik/kembg & blh la digoreng hingga kekuningan....

**sukatan diatas blh menghasilkn 15 biji pau/nk isi inti lain pun blh(ikut suka


p/s:Tiba2 cam rasa kaku nak menulis kat blog...hihi.

18 comments:

Amie said...

Rajinnya Atie mengepau... singgah sat sebelum beradu. Selamat malam Atie... moga mimpimu pun manis gebu juga he he hehhh.

YaYaNsMuM a.k.a YM said...

pau grg mmg sedap kan?ym pun suka mkn pau grg.hehe

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Salam Amie..tingin nak makan tu yg ptg2 g mengpau..hihi
Selamat mlm Amie...rehat byk2 yer & selamat beradu...

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam yayan..mmg best makan pau goreng panas2...

Zie said...

syoknya leh berminum petang bersama..

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam Zie...mmg syok makan pau ngan air tea panas2..hihi

quinnie said...

sedapnya kak atie..saya suka pau goreng..masa belajar dulu suka beli waktu panas2...inti sambal ikan bilis...memang pedas intinya..sedap betul makan...hehehe

kasihredha said...

sedapnya..akak suka yg inti kacang merah :)

Rose Khadijah said...

hai kak atie...
kembali bersiaran kak..
ritu ader buat pau ni, cadang nyer nak buat pau kukus tu..tapi pengukus kat umah mak lak time tu..tu yang goreng kan ajer...sedap gak eh..

nuyui a.k.a miss YUI said...

lama xmkn ni..nyum2..

hijabisbeauty said...

Assalamualaikum semua..

salam perkenalan dan jemput singgah ke hijabismybeauty.blogspot.com
Kami menawarkan tudung bawal plain no.1 'Dian Pelangi'
dengan warna yang menarik dan harga yng berpatutan..

http://hijabismybeauty.blogspot.com/

dan juga page facebook
http://www.facebook.com/hijabisbeauty

sebarang order boleh dibuat melalui sms 013-3189358 atau email ke hijabisbeauty@yahoo.com

Wanita Hiasan Dunia Seindah Hiasan adalah Wanita Solehah..
InsyaAllah

terima kasih senyum2 [:)]

Sari Yusa Ibrahim said...

kuih yg saya suka beli di kedai sbb tak pandai buat pau dan inti.. (sebenarnya malas, terukkan.. huhu)

fieda said...

sedap ni...

Kamalia said...

salam kak atie..sedap pau goreng ni,saya suka tapi kalau kat rumah ni kena buat inti kacang merah..diorg lagi suka ..

ieda said...

saya punnn ada stok pau nie kat umah akak .. cuma saya x buat sendiri lahh .. saya beli yg kawan mak buat ;)

LYAfrina said...

sedapnyer pau.. kalo musim hujan... makan panas2 ni..memang sedap...

kak atie,, terima kasih krn mdoakan kesihatan lya :-)

IeRA said...

Salam atie..

best juga makan berdua2 ni

Cik Rose Cute said...

rajin kak tie bikin pau goreng hihihi

© Azatiesayang | Templates by : Nurulchumel's Design | All Rights Reserved™