Bahan-Bahannya:(sumber:yatie USA)
1 cawan nasi
11/4 cawan air
1 cawan gula pasir
2 cawan tepung beras
1 sudu kecil yis kering
1 paket kecil eno
Cara-caranya:
1.Blend nasi dan air hingga hancur. Tambahkan gula, tepung beras dan yis. Blend sekali lagi hingga sebati.
2.Perapkan adunan tadi 4-5 jam.
3.Tambahkan pewarna jika suka, kacau perlahan.
4.Tambahkan eno dan gaul sebati secara perlahan-lahan.
5.Masukkan dalam acuan kuih lompang yg telah di sapu sedikit minyak dan kukus selama 6.lebih kurang 15 minit dengan api kuat.
Yang nie...versi lam loyang lak...
5 comments:
Salam Atie...pagi2 dah nampak apam yang tersenyum mekar.....sejuk2 memang terasa nak makan aje ni!
akak pun dh pernah buat apam ni. memang lembut dan sedap...
salam k.watie..mmg sedap apam nie..makasih pada tuan punya resepi....
Slam k.ita..oo akak dah pernah buat?maknanya atie la yg trtinggal 'keretapi' sbb br nk cuba!huuuu
Sumber Dari Jauh Tu...
Post a Comment