Sunday, November 14, 2010

Cucur Udang.

Salam...selamat pg & selamat brhari mggu pada korang semua!pg nie atie msk cucur udang & kue teow tapi gambo kueteow xdak...br nk snap,dh habih bateri(malas nk caj..hihi)....cuaca kt sini mendung jer,dr mlm tadi bkn main lebat hujan turun...nk tgk Majalah3 pon gambar kabur jer.korang tgk tk semlm???...kisah gunung Merapi kt Indonesia tuh!syian atie tgk keadaan kt sana...yg buat airmata atie mengalir bila seorg gadis menceritakn ttg ayahnya yg xmo pindah...lastly ayahnya meninggal kena debu & haba panas dr gunung merapi...bila kameraman fokus pada helmet & motor bapak gadis tue..xsedar airmata atie brlinang..camna la keadaan bapa gadis pd masa tu yer?cuba la tgk keadaan umah depa yg penuh ngan debu....bintang ternakan yg luka kena haba panas & mati serta ada gak org yg ninggal di saluti debu...ALLAH HUAKBAR!!nie baru azab kt dunia...kt akhirat sok xtau la cam mana!semoga kita dilindungi oleh ALLAH..AMIN.


CUCUR UDANG GERAGAU(sumber:K.Nor(secubitgaram & MG)

BAHAN-BAHANNYA :-)
70 g udang geragau kering (atie guna udang segar-masuk sekor2)
1 biji bawang besar, didadu
1 biji kentang, didadu kecil2
1 biji cili hijau hiris halus
1 biji cili merah, hiris halus
3 tangkai daun sup, hiris(atie ganti ngan daun kuchai)
3/4 camca teh garam
1 camca teh baking powder ~ k.nor gantikan dgn 1 sk yis
2 cawan tepung gandum
1 3/4 - 2 cawan air suam (kurang lebih)
Sos cili, sebagai pencicah

CARA MEMBUATNYA :-)
1.Udang geragau direndam, cedok udang yang timbul dan asingkan dalam bekas lain, rendam lagi sekali dengan air yang baru.
2.Ini kerana udang geragau kering dikhuatiri mengandungi pasir2 halus, jadi bila rendam pasir dia jatuh ke bawah, kalau guna yang segar, buang kotoran, cuci dan toskan.
3.Dalam satu bekas, masukkan udang geragau tadi (toskan dahulu), bawang besar, cili hijau/merah, daun sup, kentang, kentang dan garam. Gaul rata.
4.Masukkan tepung dan baking powder, kacau rata dan tuang air suam tadi sedikit demi sedikit hingga mendapat adunan yang sempurna (tidak terlalu cair), kiranya boleh di"jemput" dengan tangan untuk dibuat cekodok.
5.Goreng dalam minyak sederhana panas dengan kaedah mencedok dengan sudu atau men"jemput" dengan tangan, pastikan anda basahkan hujung jari sebelum men"jemput" adunan tadi.
6. Goreng hingga kuning keemasan, angkat dan letak atas paper towel. Hidangkan bersama sos cili....

2 comments:

ijayuji said...

Salam kak atie!!!!! nak tumpang bf cucur udang kat sini!!!!! kita tak jumpa pulaklah udang geragau kat sini sume udang yg biasa2 tuuu... sedapnyer!

So Shy Lady said...

mmmm yummy... bestnye klau sis dpt pos kt sy heheh. pagi ni sy brkfast kuetiau kungfu...haitt! nk masuk dlm blog gak eh.. nk g ambik gmbar dulu

© Azatiesayang | Templates by : Nurulchumel's Design | All Rights Reserved™