Selamat ptg semua...wah!ptg nie atie mencanai ker?..xder la,sebenarnya roti canai tue atie buat tuk sarapan pg tadi...dpt dlm 16 ketui,pastu separuh atie frozenkn tuk buat minum ptg.dpt la rehat sikit ptg nie,cuma panaskn roti canai & kari jer.resepi atie copy dr joayeeMYR..makasih yer.mmg sedap tapi atie punya roti canai xder la secantik,segebusss cam kedai mamak tue!boleh la buat mkn2 tuk family..hihi.sapa nak?nanti atie panaskan yer...klu nak cuba,blh la copy resepi kt bwh nun..Daaaaa
Bahan-bahan ( 12-16 biji ):(Sumber:joayeeMYR)
550 gm tepung gandum
*250 gm air
*1 egg-50gm
*3 Tbsp susu pekat manis-60gm
*1 tsp garam-6gm
*1 tsp butter/margerin-15gm
1-2 Tbsp tepung gandum-untuk di tambah kalau terlebih lembik semasa menguli
Cara-cara
1.masukkan bahan * kedalam bekas, kacau hingga sebati.masukkan bancuhan air tadi kedalam tepung.
2.uli hingga jadi doh rehatkan doh selama 10min
3.uli lagi selama 5min
4.**ulang step 4&5 sebanyak 3 kali.** Noticed-lepas kali ke 3 process uli&rehat, doh bertambah kenyal n tak melekat. so jgn risau kalau 1st process terasa doh melekat di tangan. kalau ianya lembik lg selepas 2nd time uli&rehat, tambah sedikit tepung(1 tbsp)
5.advisable uli guna tangan-tp nak pakai bread machine pun boleh. Utk bread machine. follow step 1,2,3 diatas. masukkan dlm machine: program basic bread..biarkan process selama 1hr 15min.
6.selalunya doh lembik skit sebab temp bread maker. masa machine pause, kluarkan doh, uli kekejap dengan sedikit tepung. dan masukkan balik dlm machine.
bentuk bulat2.
7.produce 12-16 biji depending on the size.perap selama 3jam atau lebih Dan boleh di kibar atau di tarik2.
8.Kemudian blh la dimasakkan atas dapur hingga masak..hidangkan.
4 comments:
salam kak tie..
wah mencanai ye...sedap tuh..teringin gk nk buat..nk rasala roti canai akak ni..
wow .. x menahan menu akak nie ..
ermmm kalau kari buat sendiri lagi best kan kakk ..
barulah x cukup roti sekeping tuu :))
rajinya akak wat roti canai....nampak sedap tu...
pergh! roti canai best ni. rajin betul kak atie mencanai yaa :)
Post a Comment