BAHAN-BAHAN:(sumber:yani MYR,Ninie)
1.5 liter air
1 kiup pati ayam knorr
4cm lengkuas, buang kulit dan hiris nipis-nipis
300g isii ayam, hiris nipis.
5-6 biji cili burung-titik
1/4 cawan santan
2 sudu besar sos kan
1 sudu besar gula
1 sudu besar jus limau nipis
daun ketumbar utk hiasan- hat ni xde lam stok.. so main tabur je dgn daun bawang.
PENYEDIAANNYA
1.Masukkan air dan kiub ayam ke dlm periuk. Letak atas api sederhana sehingga mendidih. Tambah hirisan lengkuas. Biarkan selama 5 minit. Masukkan pula isi ayam. 2.Masak 5 minit lagi.
3.Tambahkn cili burung, santan dan gula. Tunggu sehingga mendidih. Masukkan sos ikan dan jus limau nipis. Angkat.
4.Hidang segera. Hias dgn daun ketumbar.
6 comments:
wah kak.. sup tu buh santan ekk.. atie tak penah buat.. nanti nak try arr..
adush!! Dapnya sup ayam, tak pnah lagi try msk sup letak lgkuas.. mkn ngan smbl kicap pedasss... fengsan!
ermm sedap tuu kak ..
kalau saya x buat kosong mcm nie ..s elalu buat utk dimakan dgn mee hun :) yumx3
waduh kak tie..sodap nie hirup panas-panas..pekena sambal kicap..lagila..yum3x
salam azatie..akak pun dah buat..memang anak suka..sedap katanya..
ini memang tak tahan. menggoda betul. sup ni makan masa tenga panasa best kan. adeh! lapar sup la pulak.
rajin kak atei masak yaa. semua best2 ni. beruntung suami kak atie dapat isteri pandai memasak :)
Post a Comment