Sunday, November 13, 2011

Nasi Goreng Ayam

Salam semua & slmt tghari serta slmt berhari mggu.setelah sekian lama xder n3 masak2..arini atie n3kn menu tghari kami hari ini...nasi goreng ayam,ayam & jelatah timun+nenas.
Arini kena masak simple2 sbb sibuk membuat persiapan tuk anakbujang atie tu.dia akan kembali semula ke asrama...sedihnyaaaa.
Takpe la,masa semggu yg kami ada dulu mmg di manafaatkn dgn sepenuhnya.Insallh,dlm kul 4 ptg nanti kami akan bertolak...sblm tu singgah umah MIL sbb dia nk jumpa cucu cygnya nih!hikhik.
Jom layan nasi goreng ayam atie ni..maaf la blm sempat nk ziarah umah korang.Insallh,atie pasti akan brkunjung balas.
Doakn perjlnan kami selamat pergi & balik...atie & MyLaling akan menginap kat KL mlm ni sbb esok pg MyLaling ada hal di Cheras,KL.

Bahan-bahannya:(sumber:aroha mizwa,izahdaut)

1 sudu rempah kari
1 inci halia-tumbuk kasar
4 ulas bawang merah-tumbuk kasar
2 ulas bawang putih-tumbuk kasar
1/2 labu bawang besar-potong dadu
2 inci kulit kayu manis
2 biji buah pelaga
3 kuntum bunga lawang
1/2 cawan susu cair
sedikit kiub yam
garam lada hitam
daun ketumbar
2 cawan beras basmathi-cuci toskan (atie guna beras biasa )


Cara-caranya:
1.Panaskan minyak tumiskan bunga lawang,kayu manis dan buah pelaga serta bahan bahan yang ditumbuk dan rempah kari hingga wangi.
2.Masukkan beras dan kacau hingga sebati atau mesra rempah2 tadi.
3.Tuangkan susu cair dan 5 cawan air.
4.Susunkan ayam goreng diatasnya dan masukkan garam serta kiub ayam.
5.Masak nasi hingga masak.

17 comments:

lyn at home said...

emm sedapnyaa azatie..ini fav anak lelaki kak lyn..must try one day..

ieda said...

sedap nyee kak .
hari nie tadis aya masak ayam kg grg kfc .. makan ngan kari ikan .. :)

Amie said...

sedapnya menu Atie hari ni...selamat jalan ye Atie dengan lalingnya....

ummu muhammad said...

kaktie jeles...bilelah nk pro ni T_T

Ros said...

Salam ziarah,

Ala...sedapnya...

JaSSNaNi said...

Assalamualaikum atie..

lama plak rasa tak intai2 kat sini.. atie apa khabar...? sibok ye? lama tak datang umah nani gak.. hihi..
sedapnya nasi goreng ayam tu.. tadi pagi2 anak2 request nak makan nasi lemak.. so oleh kerana semua nak makan, nani pun bawa anak2 makan kat luar.. kebetulan nak melawat mak and pak mertua kat shah alam.. so tengah hari lunch kat rumah adik di sana.. petang baru balik rumah.. masak simple sangat malam ni.. kimi request sambal gesek ngan lauk ikan bilis je.. ehehe.. senyum lebar nani sediakan dinner tadi.. sbb semua senang.. :D

kasihredha said...

salam atie
atie kat KL ye
sedapnya...rasa lapar le pulak

kak ina kl said...

salam ziarah..alhamdulliah adik kamu dah selamat di bedah. nasi goreng ayam kesukaan anak-anak akak

IntaNBerliaN said...

resepi ni nmpk sdap.. sy xpnh try lg ltk rmpah kari.. kne try ni

Acik Erna said...

Assalam atie..seminggu lagi anak bujang atie akan bercuti kan..
atie boleh masak masakan kegemaran anak2 nanti sementrara mereka bercuti..

Ida,Japan said...

tgk nasi k'aite jd lapar la pulak pagi2 ni...

Zana Adieyza said...

kak tie, nnti singgah blog zana hntr nasi ayam ni yer.. lapar la..

hakak CNN said...

akak ader kedai mkn ker?sy cadangkan akak buka kedai makan mesti ramai yang masuk nehh..

hakak CNN said...

akak dok TI kann..kat bumbung biru TI ader org nak jual kedaii..leh la teraiiii...akak masak kompom laku punyer...

dan compom sy pelanggan tetap akak nanti..pastu duduk lamer sikit kut-kut akak nak kasik tapau sikitt...hahahah

anitadiana said...

sedapnya ati...mcm buat nasi beriani...

fieda said...

kak atie..nak sikit...cheras tu dah dkt la dgn umah saya..bwk la nasi goreng tu sikit mai kt umah saya ni...hehehe..

Cik Anita said...

nasik goreng ayam memang idaman!! nampak sedap.. cuma kurang colour hijau.. Nita suka makan sayur sebabnya! hehe

© Azatiesayang | Templates by : Nurulchumel's Design | All Rights Reserved™