Thursday, November 24, 2011

Pajeri Nenas.

Selamat ptg semua..br nk buat n3 ttg masakan tghari...sorry la yer,br ni sempat nk beronline.antara masakan tghari atie tadi ialah pajeri nenas..buat pon xbyk separuh biji jer.Adik cuma suka kuah jer..isinya selalu atie ngan MyLaling jer mkn.resepi masih menggunakn resepi Norjannah.xleh nk celoteh pjg..jumpa lg nanti.daaaaaaa


Bahan-Bahan:(sumber:Norjannah)

1 biji nenas [potong kecil]
3 cawan santan pekat [1 biji kelapa]
1 inci halia ]
5 ulas bawang merah ] tumbuk
2 ulas bawang putih ]
1 sudu besar udang kering [tumbuk]
1 inci cm kulit kayu manis
6 sudu besar rempah kari ikan [bancuh ngan air]
4 sudu besar minyak
2 sudu besar gula merah/putih
2 sudu besar kerisik
Garam secukup rasa

Cara membuat

1.Panaskan minyak dalam periuk dan tumiskan bahan tumbuk, kulit kayu manis dan rempah kari yang digaul dengan air.
2.Masukkan kerisik dan nenas.
3.Kacau supaya rempah tidak melekat pada periuk.
4.Masukkan santan dan garam serta gula merah/pasir.
5.Masak hingga kuah pekat dan naik minyak

12 comments:

anymz said...

mmmm..dah lama akak tak buat pajeri nenas..sedap betul nampaknya tu..:)

Mrs. Lady's Stylo said...

Salam buat semua stylo ladies di sini! :)

Khas buat PENCINTA HANDBAGS!
Koleksi yg menarik & stylo serta tips2 berguna.

Kunjungi kami di http://mrsladysstylo.blogspot.com/

TQVM! :)

Cik Rose Cute said...

Sedapnya pajeri nenas....

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salamk.anim..kat rumah ni ramai peminatnya brbanding pajeri terung..

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

hai Mrs.Lady's stylo..terima kasih brkunjung.

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam Rose..jemput singah & makan :)

Kak Aya said...

bestnya makan dengan nasi panas.

nur easy said...

sedap ni...lama x makan

azlina said...

nampak sedap dan menyelerakan

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam aya..jemput makan

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam NurEasy...atie pon dah lama xmasak pajeri nie gak :D

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam K.ina....poberet anak pompuan atie nih!

© Azatiesayang | Templates by : Nurulchumel's Design | All Rights Reserved™