Tuesday, November 29, 2011

Hadiah Menang GA Di Blog AISHA.

Alhamdllh,hadiah kemenangan kat GA diblog Aisha telah pon diterima iaitu...HANDBAG!.Teruja menerimanya sbb atie mmg minat ngan handbag2 nih!.Kepada penganjur Aisha..terima kasih sgt2.K.atie sangat happy dapat handbag merah nih.Wui!takut nk pakai sbb warnanya yg merah menyala :D.
Apapon atie bersyukur sgt dpt handbag ni...rasanya dah 4 handbag atie terima sepjg join GA/Contest.Alhamdllh....jimat sikit duit xyah beli handbag baru.sapa nk pinjam?mai..mai..mai...


pic dari blog AISHA(malas nk snap gambo..ngeee)

Daging Goreng Kunyit

Salam semua...apa kabar?dah nak sampai ke penghujung bulan Novkan?pantasnya masa berlalu...tanpa kita sedari.
Hari ini atie dok kat umah berdua ngan MyLaling jer sbb Adik g Kem Solat tuk pelajar2 yg berusia 10 tahun hingga 19 tahun di Masjid selama 2 hari...antara pengisian berfeadah yg kami berikn tuk Adik sepjg ct persekolahan ni.Kul 8pg kami menghtr Adik tuk pendaftaran..dah ramai pelajar2 yg sampai & mendaftar.
Semoga segala ilmu2 yg Adik dpt ketika menyertai Kem ini akan mengukuhkan keimanan & mendidik Adik menjadi muslimah sejati,InsyAllah.
Antara masakan tuk juadah kami ditghari nie antaranya ialah daging goreng kunyit....yg tiada dlm gambar ialah rendang kerang & sayur campur.Jom layan resepi daging goreng kunyit...simple & sgt sedap!Terima kasih syana73MYR

Bahan-bahan ( sumber:syana73MYR )

  • 200-300gm daging mentah
  • serbuk garam dan serbuk kunyit (kunyit hidup pun boleh)
  • minyak masak
  • bawang merah 2-3 biji dimayam
  • bawang putih 1 biji dimayam
  • bawang besar (kulit kuning/oren) 1 biji dimayam bulat
  • lada merah 1 biji (atau cilipadi beberapa biji jika hendak lagi pedas) dihiris serong
  • optional: kacang panjang yg telah dipotong atau kicap manis cap kipas udang(atie xisi)

Cara-cara

  1. hiris daging (ikut kebiasaan masing2, jgn terlalu nipis atau terlalu tebal)
  2. perap hirisan daging dgn garam dan kunyit secukup rasa sekurang2nya 20 minit
  3. panaskan kuali tanpa minyak untuk beberapa saat dan kemudian masukkan daging perap ke dlm kuali. 'goreng' daging tanpa minyak untuk mengeringkan air daging dan supaya daging 'masak'
  4. apabila air daging kering, masukkan minyak masak dan goreng seperti biasa
  5. apabila warna daging berubah dari warna yg pudar kpd warna yg gelap seperti hendak garing, masukkan bawang merah dan bawang putih yg dimayam tadi. goreng hingga layu. kemudian, masukkan hirisan bawang besar dan lada. gaul rata dan goreng sehingga semuanya garing

Sunday, November 27, 2011

SALAM MAAL HIJRAH

Salam ...Selamat MENYAMBUT MAAL HIJRAH & slmt bercuti juga kpd yg sdg bercuti.Alhamdllh,bersyukur kita kpd ALLAH kerana berkesempatan dan berpeluang serta diberi nikmat untuk menyambut hari yg mulia ini utk setahun lagi...diberi kesihatan yg baik & usia yg panjang.Diharapkan semoga kita semua mendpt keberkatan yg lebih berlipat ganda dr tahun2 sebelumnya.Insallh.

Saturday, November 26, 2011

Sambal Tumis Ikan Bilis & Terung Pipit.

Salam & slmt bercuti semua...arini masak simple jer sbb nak g umah org kenduri.Disbbkn Adik xmo ikut kenalah msk utknya kat umah.Biasa la,anak2 atie ni bila dah bsr...suka dok umah jer.takmo dah ikot klu g kenduri kendara nih.antaranya ialah sambal ikan bilis campur terung pipit/terung pokak(kata org jawa)..beli kat pasar semlm....ayam goreng & sup sayur jer.Alhamdllh,rezeki kami hari ini.Insallh,esok pon ada jemputan kenduri kawen gak,tp esok kena g awal sbb jiran MIL yg kenduri.Jom layan resepi sambal nie..simple jer

SAMBAL TUMIS BILIS TERUNG PIPIT(sumber:shahrose76)

Bahan-bahan

~ terung pipit dalam dua genggam - pecah-pecahkan sikit dengan lesung batu
~ ikan bilis segenggam
~ 2 biji bawang besar - blend
~ 1 bawang besar - di hiris
~ 5 Ulas bawang putih - blend
~ halia dalam sebesar ibu jari - blend
~ Ikan Bilis-ikut suka nk byk mana
~ sedikit air asam jawa
~ sesenduk cili kering - rebus dulu baru blend
~ garam gula

Cara memasaknya...

1. Panaskan kuali, masukkan minyak...goreng bawang merah yg dah dihiris tadi...jangan lama
sekejap saja..kemudian angkat, kemudian goreng ikan bilis ...pun sekajap jugak...
kemudian ketepikan...
2. Dengan minyak yang sama tumis dulu bahan yg diblend...bawang putih, bawang merah dan halia...dah naik bau baru masukkan cili kering yg dah diblend tadi...kacau hingga pecahminyak...
3.Masukkan garam gula..kacau lagi ...masukkan air asam jawa, bawang merah hiris danikan bilis yang dah di goreng sekejap bersama...
4.kemudian terung pipit, kacau kalau rasa keras terung pipit tu bolehla masukkan sedikit air...kacau sampai betul-betul masak angkat..

Kisah Enjin Lori & Kami.

Sebenarnya citer ni dah 'basi'..(ngeeee) tp sebagai kenangan & panduan tuk MyLaling di masa akan dtg.... atie n3kn kat blog ini.
Kami telah pg ke Cheras untuk mencari enjin lori yg telah rosak(biasa la klu dah hari2 bwk..pasti jd begitu).syian gak kat driver lori kami yg bermasalah klu bwk brg pegi ke KL.destinasi kami adalah Cheras...mencari spare parts enjin lori dr Japan(sblm tu dah calling taukenya...cina).puas gak kami brpusing kat area tu nak cari kedai spare parts enjin nih...akhirnya jumpa gak!.
Setelah selesai pelbagai urusan pembelian(harga dlm RM10XXX.XX...& mendpt salinan surat dr pihak KASTAM kami pon membawa enjin trsebut pulang ke Perak...berat gak & MyLaling membawa kenderaan dgn brhati2.
Alhamdllh, kami selamat sampai ke perak & terus menghtrnya ke bengkel repair lori yg sdg menanti.kerja2 penukaran enjin dilakukn dgn secepat mungkin sbb lori pon nk digunakn...buat sementara trpaksa menyewa lori dr kawan MyLaling.
Yg pasti slps itu driver lori kami membawanya tanpa ada apa2 masalah...& perjlnan lancar.semoga rezeki kami makin trbuka luas..Aminnnnn



kat sini la enjin dr japan tu kami beli...
suasana dlm kedai tuh!
Enjin lori sdg diangkat oleh pekerja2 bengkel trsebut..
Penat!..rehat jap...
lori yg sedang 'sakit'...

Friday, November 25, 2011

Nasi Impit & Rendang Daging

Salam semua & slmt pagi di hari jumaat yg mulia ini.diam tak diam sudah semggu anak2 kita bercutikan?kat umah ni tinggal Adik jer sorang sbb Abgnya masih meneruskn persekolahan...lom bercuti pjg lagi.Bising gak sbb dia boring dok umah sorang2..xder kawan.Aritu kawan atie tinggalkn anaknya yg berusia 7 bln kat umah ni..bkn main happy dia.Lps baby tu balik,sedih la pulak sbb dia sonok melayan baby tu yg xnagis langsung bila kami menjgnya(agaknya Adik nak 'baby' lagi kot dr ibunya..hadoiiiii)
Cadangnya nk bawak anak2 bercuti...tp kena tggu Abg bercuti mungkin penghujung bulan dis nanti.Kemana kami akan membawa anak2 kali ini?biarlah rahsia dulu..xjauh pon dalam Malaysia gak.
Okey la jom layan sarapan kami pagi nie...nasi impit(rebus semlm) dan rendang daging(ada sikit lg daging korban aritu..ni pengabihnya lar).mmg kenyang kami bertiga makan...agak2 xyah masak tghari pon blh nih..hikhik.

Jemput makan..Bismillah

Thursday, November 24, 2011

Hadiah Dari MILO

Sebenarnya dulu saja2 isi borang kat FB tuk dptkn tupperware Exclusive dr MILO ni...sbb edisi trhad jer.last2 dapat gak...siap guna express abx lagi.Ingat apa la hadiah dm bungkusan yg atie terima..ghupanya tupperware nie.Alhamdllh,cantik!
Kepada pihak MILO..terima kasih atas kiriman yg cantik & amat berguna ini.



Pajeri Nenas.

Selamat ptg semua..br nk buat n3 ttg masakan tghari...sorry la yer,br ni sempat nk beronline.antara masakan tghari atie tadi ialah pajeri nenas..buat pon xbyk separuh biji jer.Adik cuma suka kuah jer..isinya selalu atie ngan MyLaling jer mkn.resepi masih menggunakn resepi Norjannah.xleh nk celoteh pjg..jumpa lg nanti.daaaaaaa


Bahan-Bahan:(sumber:Norjannah)

1 biji nenas [potong kecil]
3 cawan santan pekat [1 biji kelapa]
1 inci halia ]
5 ulas bawang merah ] tumbuk
2 ulas bawang putih ]
1 sudu besar udang kering [tumbuk]
1 inci cm kulit kayu manis
6 sudu besar rempah kari ikan [bancuh ngan air]
4 sudu besar minyak
2 sudu besar gula merah/putih
2 sudu besar kerisik
Garam secukup rasa

Cara membuat

1.Panaskan minyak dalam periuk dan tumiskan bahan tumbuk, kulit kayu manis dan rempah kari yang digaul dengan air.
2.Masukkan kerisik dan nenas.
3.Kacau supaya rempah tidak melekat pada periuk.
4.Masukkan santan dan garam serta gula merah/pasir.
5.Masak hingga kuah pekat dan naik minyak

Gulai Lemak Udang

Salam semua..rindunya ngan blog ni & nk BW umah kengkawan.terima kasih kpd kawan2 yg sudi berkunjung keblog ini meskipon tuan umahnya senyap.
Alhamdllh,Abang dah semakin sembuh berkat doa kawan2 diluar sana...terima kasih kpd yg menitipkn msj di n3 trsebut & memberikn atie nasihat & panduan tuk menghadapinya.
Jasa & doa kalian amat atie hargai...semoga ALLAH memberkati kalian.Aminnn.Kini Abg dah kembali semula ke asrama..meskipon berat hati tuk melepasknnya tp demi pelajarannya kami harus tabah...
Semoga dia akan lbh berhati hati di masa akan datang.
Okey la dah lama xmenayang masakan kat umah atie ni yer?antara menu kami tenghari semlm...gulai lemak udang(beli udang kat makcik yg biasa dtg tue).
Udangnya mmg besar & puas kami makan isinya..trutama Adik la,poberet dia udang & gulai lemak nih.
Resepi atie copy dari blog akak potret kasih(malas nk menaip..hihi tp dah mintak izin tau!!)...klu sapa2 nk singgah ke umah k.wana silalah klik link nie ya..(http://www.potretkasih.com).byk resepi2 yg best2..gambar pon cantik belaka...
TERIMA KASIH KAK WANA

Bahan-bahan:
4 – 8 ekor Udang galah ( ikut saiz)
6 biji telur(atie xisi)
2 cawan santan pekat
4 cawan santan cair
4 ulas bawang merah ( ditumbuk)
1 inci halia (ditumbuk )
1 inci kunyit ( ditumbuk )
10 biji padi ( boleh tambah jika suka pedas )
2 keping asam gelugur
2 batang serai ( di titik )
daun limau purut @
daun kunyit
garam secukupnya
perasa secukupnya
Sebiji cili merah-sebagai hiasan(atie tambah).

Cara penyediaannya:

1. Masukkan bahan tumbuk, santan cair & serai ke dalam periuk.
2. Reneh atas api perlahan sehingga mendidih.
3. Masukkan sedikit air agar kuah tidak terlalu pekat.
4. Masukkan asam gelugur dan santan pekat kemudian kacau sentiasa agar tidak berketul-ketul.
5. Bila mendidih masukkan udang. Kacau hingga kuah mendidih sekali lagi.
6. Pecahkan telur ke dalam periuk satu persatu – jangan sampai kuning telur
pecah.(yg ni atie xbuat sbb xisi)
7. Masukkan garam, daun kunyit atau limau purut. Kacau dengan perlahan jangan
sampai pecah minyak.

Monday, November 21, 2011

Abang DiSengat Lipan!

Salam semua..apa kabar?mesti korang sgt bz..maklum la anak2 dah mula bercuti,pastu memenuhi undangan majlis perkahwinan lagi.Camtu la atie skrg ni...sbb tu dah lama xupdate blog..bersawang pon!!.mggu lps mmg mggu yg sgt sibuk...membantu jiran yg mengadakn majlis perkahwinan anaknya & semlm adalah majlis 'bsrnya'..
TP atie xsempat nk membantu hingga ke majlis berakhir sbb..dpt panggilan dr asrama ABANG(anak llaki atie) mengatakn Abg disengat oleh lipan!
.kelam kabut atie & MyLaling masa tu...gtau tuan rumah kenduri(xsempat mkn ponnnn...) ttg kecemasan kami & memohon maaf.Suh Adik(anak pompuan atie) bersiap2 & terus kami bergerak ke Meru.
Sepanjg perjlnan mmg risau sgt...rasa cam MyLaling bwk kete perlahan sgt walhal kat meter tgk no 100 lbh.Dalam hati berdoa semoga Abg ok & bisanya telah di keluarkn oleh para guru2.
Bila sampai kat asrama..tgk Abg dah pucat mukanya & jln pon kawannya papah.Syian anak ibuuuuu.
Minta izin ngan gurunya tuk membawa Abg pulang ke Perak & memohon cuti tuk bberapa hari sehgga Abg betul2 sembuh & bengkaknya beransur kurang.
Singgah klinik...doc kuarkn sisa bisa lipan & suntik kat B**** Abg(ngeeeee)..Alhamdllh,lega bila anak yg xsihat berada di sisi & kelak blh la atie menghtrnya semula ke asrama nanti dgn perasaan lega.
Gambar dr google...tq.

Thursday, November 17, 2011

MALAYSIA MENANG!!


Alhamdllh,pasukan Bolasepak Malaysia menang 1-0 menentang Indonesia!!.wah!happy betul atie & Mylaling apabila Syahrul Azhuari menjaringkn gol yg pertama pada minit yg ke23 tuk MALAYSIA!.siap tepuk2 tangan kami berdua..hikhik
Tahniah pasukan MALAYSIA.ANDA MMG HEBAT!.Sekaligus MALAYSIA menjadi juara dlm kumpulan A dlm temasya sukan SEA yg ke 26 di indonesia.

Goreng Pisang JERRRR.

Salam semua...semoga berbahgia selalu yer.Alhamdllh,rezeki kami bersarapan dgn goreng pisang jerrrr(biasa org buat minum ptg..atie buat tuk sarapan lak!).Boleh la dr xder langsungkan...sebenarnya pisang ni dah masak,nk buat pengat pisang santan lak xder...jadinya pg ni buat goreng.Sedapnya mkn panas2..hihi
Seperti biasa MyLaling suka cicah ngan susu lar..Xtau la suka menyicah ngan susu,menurun perangainya ngan anak llaki atie tu.xper la,
janji goreng pisang habih!
Resepi tuk tepung pisangnya atie suka gunakan resepi dr ROS(jintanmanis)..sedap!korang pon blh cuba & nanti taulah kelainanya
Ptg ni cdgnya nk tolong2 jiran atie yg akan melangsungkn majlis perkahwinan anknya pd hari ahad ni...dia jemput dtg hari ahad jer tp segan la pulak sbb atie ni jiran dekat.walaupon dia xjemput bantu2....ingat nk dtg tgk kot2 ada kerja yg blh atie bantu.
okey la...nk masuk dapur la balik tuk masak tghari,ayam & udang dr atie kuarkn dr esbok.plannya nk buat tomyam larr sbb dah lama xmsk tomyam.
Daaaaaaaaa

Adunan Pisang Goreng Lemak Rangup
Sumber resepi: rosmarlina @ jintanmanis.com

3 senduk tepung beras
1 senduk tepung gandum
1 senduk kelapa kering ( nak ganti dengan kelapa parut pun boleh)
1\2 biji telur
sedikit air
sedikit garam
sedikit kunyit serbuk
beberapa biji pisang nangka

Cara-caranya

1. Semua bahan di masukkan di dalam bekas adunan, kecuali pisang dan air, gaul sebati, kemudian masukkan air sedikit demi sedikit, pastikan adunan pisang goreng ni, cair sedikit, tidak terlalu pekat.

2. Setelah semua nye sebati masukkan pisang nangka yang telah dipotong dua, kacau sehingga adunan tepung meliputi pisang, goreng hingga ke-emasan, angkat dan sedia untuk dihidangkan, sangat sesuai dijadikan menu minum petang bersama keluarga. Selamat Mencuba.

Tuesday, November 15, 2011

Cermin Mata Abang.

Dikesempatan Abang cuti semggu yg lps,atie sempat membuat cermin mata tuk Abang(anak llaki atie)pada 11/11/11(date baik punya..hikhik)...dia ni mmg rabun jauh..Jadi atie suggest kat MyLaling nk buat cermin matanya,setelah bertangguh sekian lama.Abang nk belajar pon mudah la sikit tambah klu nk tgk papan hitam kat sekolahnya.
Buat cermin mata pon xjauh...area Teluk Intan gak,kedai yg sama cermin mata Adik(anak pompuan atie) buat dulu.Adik buat cermin mata bulan JULY,Abangnya bulan NOVEMBER..elok la dua2 dah rabun jauh.Ibu-ayahnya elok lagi mata!.bingkai pon pilihan Abang gak..ikut suka la nk design camna..sbb dia yg memakainya.tolak less % tuk pelajar,dapat la dlm RM280...sbb 'power' cermin mata Abang tinggi.kaler pon ikut trend org muda skrg..putih-hitam.cam Adik..hitam jer.

Grand BlueWave Shah Alam

Salam semua.Alhamdllh perjlanan kami semlm ok & slmt menghtr anak llaki atie balik ke asramanya...sebak lak rasa hati meninggalknnya sbb selama semggu dia kat umah ngan atie.slps sessi peluk- cium(banjir sikit...),kami pon meninggalkn Abg dgn doa semoga dia berjaya & sayup2 nampak lambaian tangannya...utk kami.
Kemudian kami mencari tpt tuk menginap...menghala ke Shah Alam la...Mylaling ajak menginap kat Hotel Grand BlueWave.mula2 atie xmo gak sbb biasa la hotel 5 bintangkan..mahai ko!.Bila MyLaling ckp sekali sekala..sambil2 tu ala-ala honeymoon(hikhik).
Wah!laju jer atie g kaunter tuk 'check in'.
Mmg cantik kat dlm hotel tu!...bilik pon mmg best,besauuuuu.Dpt gak voucher breakfast tuk esok pagi.dalam tu semua ada..trmasuk la petibesi!.dlm happy2 tu dok pikir, klu ada anak2 join sekali mesti lg best...
Keesokkan harinya kul 9 pg..kami turun tuk breakfast,ingatkn blm ramai org tp....dah penoh ngan pelancung trutamanya org2 korea.Lps mkn2..naik atas & sambung ZZZZZZ lg.kul 12 tghari kami pon 'check out' la walaupon 2 ptg br la tamat tempuhnya.Ada hal...so kuar awal sikit tuk menghala ke Cheras lak.

kredit tuk google..kami parking kat bawah bangunan..jd xder la ikut dr depan hotel
Tempat breakfast..cantik!

ramai lak pemain pasukan korea nginap kat sini tp xtau lar depa main sukan apa kat mesia...
Dekonya lawaaaa..menghala ke lif naik ke atas..

No bilik kami..tingkat 11..gayatnya!

cantikkan?ada biru2...i like..

Sunday, November 13, 2011

Nasi Goreng Ayam

Salam semua & slmt tghari serta slmt berhari mggu.setelah sekian lama xder n3 masak2..arini atie n3kn menu tghari kami hari ini...nasi goreng ayam,ayam & jelatah timun+nenas.
Arini kena masak simple2 sbb sibuk membuat persiapan tuk anakbujang atie tu.dia akan kembali semula ke asrama...sedihnyaaaa.
Takpe la,masa semggu yg kami ada dulu mmg di manafaatkn dgn sepenuhnya.Insallh,dlm kul 4 ptg nanti kami akan bertolak...sblm tu singgah umah MIL sbb dia nk jumpa cucu cygnya nih!hikhik.
Jom layan nasi goreng ayam atie ni..maaf la blm sempat nk ziarah umah korang.Insallh,atie pasti akan brkunjung balas.
Doakn perjlnan kami selamat pergi & balik...atie & MyLaling akan menginap kat KL mlm ni sbb esok pg MyLaling ada hal di Cheras,KL.

Bahan-bahannya:(sumber:aroha mizwa,izahdaut)

1 sudu rempah kari
1 inci halia-tumbuk kasar
4 ulas bawang merah-tumbuk kasar
2 ulas bawang putih-tumbuk kasar
1/2 labu bawang besar-potong dadu
2 inci kulit kayu manis
2 biji buah pelaga
3 kuntum bunga lawang
1/2 cawan susu cair
sedikit kiub yam
garam lada hitam
daun ketumbar
2 cawan beras basmathi-cuci toskan (atie guna beras biasa )


Cara-caranya:
1.Panaskan minyak tumiskan bunga lawang,kayu manis dan buah pelaga serta bahan bahan yang ditumbuk dan rempah kari hingga wangi.
2.Masukkan beras dan kacau hingga sebati atau mesra rempah2 tadi.
3.Tuangkan susu cair dan 5 cawan air.
4.Susunkan ayam goreng diatasnya dan masukkan garam serta kiub ayam.
5.Masak nasi hingga masak.

Saturday, November 12, 2011

Kisah PICAGARI @BOTOL SUSU

Apa lak kisah picagari@ botol susu ngan anakbuah atie yer?Beginilah al-kisahnya...biasa anakbuah atie yg berusia 6 bulan tu menyusu badan dgn mamanya sehinggalh semggu sblm mamanya ke IJN...trpaksa diajar menyusu botol.TP masalahnya dia mmg xmahu langsung menyusu menggunakn botol trsebut.dah mcm2 patern puting botol yg mamanya beli & dicuba tp x berjaya.
Maka penyudahnya PICAGARI trpaksa digunakn tuk menyedut susu yg telah dibancuh mengikut sukatan utk menyusukan dia...DAN BERJAYA!.maka disinilah CABARAN tuk atie untuk menyusuknnya trutama di waktu mlm...dlm kul 12mlm/2pg/4pg.
Korang blh bygkn dlm mengantuk tu...atie g dapur bancuh susu & suapkn dia dgn menggunakn picagari trsebut.TP mmg habih 1 botol susu yg dibancuh bila menggunakn cara begini.bila diingatkn kelakar pon ada..AQMAR!AQMAR!.
Sebenarnya ankbuah atie yg bayi tue dh mula mkn iaitu NESTUM & bubur yg mamanya masak.Klu bagi dia mkn WAJIB gunakn mangkuk biru cam kat bwh tu(mcm tau2 jer IBUNYA nie peminat kaler biru..hihi).Bila nampak jer kita bawak mangkuk biru ke ruangtamu..bkn main melonjak2 kakinya sbb tau MAKAN TIME!.
Biasa mamanya kasi 3 sudu jer..bila IBUNYA jaga(atie lar)...habih 6 sudu.tue la bila mamanya balik dr IJN,dia kata anaknya makin bolat.hikhik.
Bestkan ada anak kecik nie...seronok tgk perkembangan diri mereka.xper la..atie dah xder rezeki nk timang anak lg...tp happy layan & amik tau pekembangan anak2 buah yg mmg ramai tuh.adik berdik atie yg ada anak kecik cuma yg kat Ipoh nie & adik llaki bongsu....Yg lain...anak masing2 dah berumur2-3 tahun.
Tiba2 rindu sangat ngan budak tembam AQMAR nie....rindu ngan senyumannya yg sgttt mengoda...gelak tawanya bila di'agah'....mlm tadi sampai mimpi2 dukung dia...hissssss

Kisah Adik & AnakBuah.

Salam & slmt berhari mggu semua.cuaca pagi nie mmg sejokkkk sbb hujan!.anak bujang atie lps jer sembahyg subuh terus zzzzzzzzzzz.Ibunya x leh ZZZZ sama sbb byk keje!..nk msk,kemas umah,ion baju2 sekolah ankbujang tu(esok dah nk balik ke asrama) & sidai kain(kot2 hujan berhenti,matahari kuar) dll
Okeylh nk citer ttg adik pompuan atie(k.chik) yg operation jantung hari tu.Alhamdllh,perbedahan slmt dgn jayanya ...yg brlangsung selama 6 jam!.kata adik ipar(HB adik)...kat jantung adik tu dimasukkan benda seperti 'belon'.atie pon bkn paham sgt.Dan kos perbedahan dalam RM18***.**.mahaikan?yg penting kesihatan adik pompuan atie,duit blh cari....
Sepjg adik pompuan atie di IJN,dia dijg oleh HBnya & adik pompuan atie yg sorang lagi(sanggup ambik cuti sepjg menjg adiknya..Alhamdllh).Skrg adik pompuan atie beransur sembuh..tp pantang la mkn & xblh angkat benda yg berat2..tambah2 anaknya yg tembam tu..hikhik.
Ketika atie di Ipoh menjg anakbuah yg tinggal sepjg mama mereka di IJN mmg sonok sgt trutama menjg anaknya yg berusia 6 bln tu!.bygkn dah 14 tahun xde baby..brjaga mlm...suapkn susu & bg makan....basuh *** dia...tukar lampin...mandikn bayi TP semua tu atie lakukn dgn jayanya(prasan ko atie!).Nk jg kakak2 & abg2nya..mudah la cuma biasa la budak2 suka brgadoh & sepah2 umahkn?.masak tuk depa pon xssh sgt janji jgn msk yg pedas sgt...& ada ayam!
Yg atie xleh lupa bila anak adik yg brumur 6 bln tu trjg kul 4 pg..dah bg susu,xmo tido sampai kul 6 pg!.puas la menepuk badannya...sbbnya atie nk suh tido(ibunya ni dah ngantokkkkk!).last2 bersengkang mata la atie sampai kul 6pg gak!hikhik.
Ada 1 mlm tu baby trjg kul 2 pg..lps bg susu,atie urut la seluruh badannya ngan minyak bayi...ya la waktu siang penat merangkak kesana sini...mesti lenguh2 badannyakan?Lps jer urut tu...dia tidur balik sampai kul 7pg tanpa merenggek nk susu.biasa kul 4/5pg mesti nk menyusu balik...lena la atie tido mlm tu :).
Mylaling lak xhenti2 tepon dr BD..,tanya anakbuah yg atie jg okey/tak?bkn apa risau la dia sbb atie kena handle 5 org kanak2 trmasuk seorg bayi!
Setelah berehat bbrapa hari lps operation,adik pompuan atie pon kembali kerumahnya.atie tahu mesti dia rindu sgt ngan anak2 yg ditinggalkn(kerap tepon).Yg kelakarnya bayinya yg 6bln tu cam xmo ngan dia..hihi.Sbbnya,dia dah biasa ngan bau badan atie kot..tiba2 dah bau badan org lain.Klu dia nampak atie,mula la nagis & suh dukung dia.haru betullah!dah xingat mama dia lak...:)
Semoga adik pompuan atie cepat sembuh dr luka2 operation jantung hari tu & semakin sihat.Bila atie nk balik aritu(MyLaling jemput kat Ipoh)...mmg sedih sgt trutama nk tinggalkn si kecik tembam tu,rasa nak bawak balik jer tp mamanya xkasi!.anakbuah yg lain pon suh 'IBUNYA NI' jgn balik dulu...dok umah depa lama2.sebak rasa hati.tp kena blk gak,syian kat MyLaling yg telah ditinggalkn...dia dah izinkn atie ke ipoh,jg anakbuah ponnnnn atie brsyukur sgt.Terima kasih yer LIng(jgn lak korang muntah bila baca..ngeee.).
Insallh,bila atie dah blk aritu...adik & HBnya blh handle semua anak2 & keje2 rumah...sbbnya HB adik pandai masak tau!.Atie pon tgk HB adik xkasi dia buat keje2..semua dia buat.Alhamdllh dpt HB yg bertimbang rasa camtu
Sambutan hari raya adha aritu atie mmg xbuat biskut/kek bagai...raya pon bkn dirumah sendiri,anak2 atie suh Mylaling htr,biar dekat ngan atie...siap bwk lemang 5 btg yg dibelinya.atie cuba dpt buat rendang ayam jer.jadi la...dah ada lemang & rendang...g sembahyg raya...nampak lar rayanya kan?.Panjangnyaaaaaaaaaaaa citer atie,hope korang xjemu membacanya yer.
TERIMA KASIH ATAS DOA KALIAN TUK ADIK ATIE & SUDI BRKUNJUNG KE BLOG INI SERTA TINGGALKN MSJ.semoga ALLAH shj yg membalas jasa & budi yg kalian hulurkn tuk atie.Aminnnnnnnnnnnnnnn.

Gambar adik pompuan atie kat IJN(tue pon cilok dr FB adik atie yg lain..tq)


Thursday, November 10, 2011

Apa Cerita?

Salam & slmt ptg semua.sebenarnya mcm2 nak citer kat blog nie tp mcm 'dah kehilangan kata....kaku jari jemari nk menulis,menjak bercuti aritu.mungkin dok 'kelek' ankbuah sampai dah xtau nk tulis apa..hihi.
Namun kunjungan korang ke blog ini amat atie hargai.berilah atie masa tuk mencari gerak tari jari atie kembali.Dan paling teruja nk citer ttg adik & kisah anakbuah atie yg atie jaga dulu sepeninggalan mama mereka ke IJN.
Alhamdllh,adik atie dah slmt menjalani perbedahan...dah semakin sihat.Syukur kpd ALLAH YG ESA.Aminnnn.

Tiba2 windu ngan dak tembam niiiiiii...
© Azatiesayang | Templates by : Nurulchumel's Design | All Rights Reserved™