Monday, April 25, 2011

Korang Ada Petua Tak?

Alhamdllh,adik atie yg selamat bersalin(baby boy).....ari sabtu semlm dah kuar wad!!...sonok sgt dgr...ya la ,dia pon ngadu gak ngan atie borink dok kat wad.tingin nk mandi katanya..hihi.pada yg sentiasa mendoakn kesihatan adik atie...MAKASIH byk2,semoga ALLAH shaja yg membalas budi baik korang.mungkin lps sembuh jahitan,dia pon dah sihat sepenuhnya...baru operation jantungnya pulak!...takut atie dgr.Semoga operation kali ke 2 nanti akan brjln ngan lancar tanpa apa2 masalah.Insallh,klu xder apa...atie akan ke Ipoh lg nanti tuk menjaga anak2 adik atie...
Opssss...lari dr tajuk lak...atie nak tanya korang ada petua tak..NAK HILANGKN KUNING BABY????....anak adik atie kuning lak...risau gak!atie suh adik atie jemurkn baby jap kat matahari pagi.korang ada idea??????

10 comments:

Imaan09 said...

petua turun temurun keluarga saya kak..
mandikan dengan daun durian+daun asam jawa.. rebus daun2 tu.. campurkan ngan air mandian baby..buat 2-3ari.insyaALLAH..mmg berkesan..!saya suka sbb xyah minum2.. klu bab minum2 ni belum tentu serasi ngan perut baby..

kak ina kl said...

dulu mak suruh jemur bawah matahari..pastu mil suruh beli kat singseh ubat penyakit kuning..buat mandi. ada gak yang suruh bagi susu kambing..

aNiM said...

sis,skrg x sesuai lg kot nk jemur.cahay matahari skrg bukan mcm zaman dulu.takut kesan akan dtg pulak.

mak saya selalu guna kelapa kuning.bakar lepas tu buat mandikan baby.tak payah campur dgn air lain.sebelum tu asingkan sikit,bg baby minum sikit.anak saya nabil dulu kena kuning sikit.lepastu mak buatkan mcm tu.Alhamdulillah..ok.

ieda said...

biasanya kak .. mak cakap mandikan ngan air daun lidah buaya dan asam jawa tuu ada jugak .. dan jemur di panas pagi ..
insyaallah kak ..

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam iman09,ieda,k.inakl,anim...makasih atas petuanya.insallh akan dicuba....yg penting baby xder kuning2 lagi..bahaya gak kuning nih!!

Sofya said...

bidan yg dtg mengurut dulu petua mandikan baby dgn air rebusan daun inai @ kucai.

Adik ipar plak parut timun pastu letak atas dahi baby, kering boh lain..

insyaallah kurang.. boleh la kalau nak try

Kak Rosaliza said...

Assalam atie, ada yg kata minum susu kambing, atau air anggur hitam, tapi anak akk amani tak boleh ngan susu kambing sampai masuk wad dia kuning makin tinggi huhu

aNiM said...

sis atie,
kelapa kuning tu bakar sebiji atas dapur.tebuk dulu macam biasa.dah didih matikan api.tunggu sejuk.dah sejuk baru mandikan bb n bagi bb sikit.
petua ni nenek saya bidan yang suruh buat.nenek saya cakap demam kuning ni kan mcm demam juga.kira kelapa tu utk meredakan demam tu la.

*saya pun makan anggur hitam gak dulu.sebab saya bf bb,saya makan byk2.n titis kt mulut bb sikit :) ubat sedap.makan je la.hehe

norlie said...

akak punya petua lak...
-beli anggor hitam ..picit2 ujung anggor tu suapkan ke bibir baby..
-pergi kedai singseh minta pada apek tu ubat untuk sakit kuning baby.selalunya ada jual,mujarab juga.rendam dan mandikan baby tu.
ketika guna/mandi jangan guna kain/tuala yang cerah nanti akan melekat warna kuning pada kain yang digunakan(air dari rendamannya)
-yang di maksudkan jemur pada matahari tu bukan di suruh jemur ketika matahari terik..kesian pada baby uanh x berdosa tu di dera!!
maksudnya matahari pagi sebelum pukul 9AM tu..tu pun bukan di biar baby secara direct panas.letak baby sipi sipi je..

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam norlie..akan dicuba nanti .Insallh..makasih yer!
ha'ah..bkn jemur kat matahari terik...matahari yg baru nk kuar pg2 tue...

© Azatiesayang | Templates by : Nurulchumel's Design | All Rights Reserved™