Salam.
Pasti korang pon xpernah dgr nama kuih getuk pisang muda ni kan?.Klu getuk ubi...pasti biasa dgr....resepi ni MIL atie yg ajar(terima kasih mak yo!hihi)
Mula2 kawen dulu..cam pelik gak dengar nama & tgk cara membuatnya ....tp skrg dah biasa.Sukerrr tp jarang jumpa..pyh nk cari pisang berangan muda.
Getuk pisang ni sedap juga mcm getuk ubikayu cuma getuk pisang xleh di goreng!
Tu jer...
Klu nk cuba pisang muda lain... atie xtau la blh/tak...sbb MIL ajar guna pisang berangan jer.Xleh derhaka resepi MIl...kang xsedap lak.hihi
Lgsatu MIL pesan...kena buat cepat2...jgn sampai pisang tu sejuk sbb kena mampatkn lam loyang dlm keadaan adunan masih panas.
.Bila dah sejuk..pisang jadi keras sikit lar...payah nk mampatkn lam loyang.
Jemput makan semua.
Bahan-Bahan:(sumber:azatiesayang)
Sesikat pisang berangan muda
Gula seculup rasa
Kelapa parut putih-agak2 separuh dari pisang
Sedikit garam
Cara-Cara:
1.Pisang berangan muda dikupas kulit dan di cuci bersih.Kemudian rebus hingga empuk.Toskan dan masukkan kedalam bekas lain & lenyek2kn(atie tumbuk2ngan penumbuk kayu) hingga halus.
2.Kemudian masukkan gula secukup rasa,lenyek2kan lagi.masukkan pula kelapa parut putih yg telah digaul dgn sedikit garam.Gaul hingga sebati
P/S:Ptg tadi Adik(anak pompuan) berangkat ke Kompleks Sejarah Pasir Salak utk menghadiri Kem(apatah namanya, dah lupa tp tuk form 3 & 5 jer).Semlm tepon,gtau tidur kat resort & kembali ke asrama pd hari Ahadnya.Atie doakn semoga Adik selamat & program itu berjaya.Amin
34 comments:
aah..tak pernah dengar lagi getuk pisang muda ni..
MIL kak atie org mana?..mmg tak pernah dengar resepi ini,..
kalau kita blender jer pisang tu,..boleh???..hihih..
Rai..tu la pasai,resepi org lama ni.
Izan...mIL k.atie org jowo.Tu yg cam pelik jer dgr nama masakan ya.hikhik
Blender???entah la..k.atie biasa tumbuk ngan penumbuk kayu.
sedap ek..
pertama kali tahu pisang boleh buat getuk, gambar getuknya mana Kak Atie?
mesti sedap, kannnn
Wah Atie! Kalah jawaku... ingatkan ada getuk ubi aje, rupanya pisang pun boleh dibuat getuk juga....
Aslmkm. Along pun first time dengo ni.... k, nanti bila2 boleh cuba.
1st time dengar....nampak mcm sedap.
Umialya...bagi yg suka getuk mmg sedappp!
sari...tu la lupa lak nk upload gambar getuk dah siap!
Tu dia dah ada pon tp gambar yg disiap potong xdak lak :D
Amie...hikhik.Dh jadi menantu jawa,kena la belajar sikit2.
Org jawa jer..yg tau menu ni.
Salam ati..nmpk mcm menarik resepi tu..akak blm pernah rasa lg..dan x pernah jumpa plk jual kat mana2 pasar minggu ke...kalau nk rasa nmpknya kena cuba buat lh ni ye..:)
Memang first time dengar. Kena upload ler gambar len kali kalo ade buat la:-)
mmm mmm...yummy yummy!
kalau da siap...perghhhhh
memang tak pernah makan ni kak...teringin lak nak rasa...tapi betul cakap akak..pisang berangan muda susah nak jumpa...
salam atie cayang..rindu laa! wah x pernah lg akak tgk getuk pisang nih..nmpak sodaap!
Biasa makan yg ubi. Pisang belum pernah lg cuba
tak pernah makan lagi..
boleh cuba nie..
Homekreation...masakan org jawa ni Long,tu yg jarang dengo :D
Norziehany...cubalah,nanti cari pisang dulu ya :D
Arianna..terima kasih singgah ke blog atie.Kat pasar mmg xpernah jual kuih ni kak..
Org jawa perak jer yg membuatnya...(agaknya lar sbb jarang jumpa):D
Eryza...dah upload nanti,cuba la ya.Pastu htr umah atie sikit:)
Mr Clive..terima kasih singgah.Nk kasi rasa pon dah habih...
Quinnie...betul tu tambah2 skrg pisang byk yg berpenyakit.
Pisang nberangan muda ni,k.atie tebang kat kebun kami.Ada lak sepokok berbuah..
K.Inahar...apa kabar kakakku syg?Terima kasih akak sempat singgah kat sini.
Atie pon dah membuat getuk pisang ni sbb jarang jumpa pisang berangan muda.
Ummi Iman....ha'ah mmg biasa org mkn getuk ubi jer,yg ni ada kelainnanya.
Man...selamat mencuba ya :D
Tak pernah makan huhuhu
jarang org jumpa getuk pisang ni Rose..:D
first time dengar getuk pisang.makan lg la xpernah.huhu..
first time tau pasal getuk pisang ni.mmg tak penah makan la.kalau getuk ubi mmg tau sgt la coz arwah embah(nenek) dulu rajin buat.
ni wani baru tahu rupa getuk pisang muda ekekek ketinggalan betul la
selalu buat getuk ubu kayu je..pisang blom penah try lagi la...
jom singgah sini
http://lobaksusue.blogspot.com/2012/07/lebih-ramai-lebih-meriah-dunia-blogging.html
Post a Comment