Thursday, July 26, 2012

Masak Lemak CiliApi Telur Ikan Mayong

Salam semua.
Dah bbera hari Ramadhan br kali ni nk update ttg masakan....juadah kami semalam.Iaitu masak lemak ciliapi telur ikan mayong...mmg payah nk jumpa.
Kebetulan semlm ada lak org ikan tu jual...sebungkus 5 henggit.Byk la jgk bg kami yg hanya makan berdua jer.
Masa berbuka mmg berselera MyLaling mkn...atie cuma ratah2 gitu jer.:)
Resepinya copy dr chah jer...sbb malas nk taip satu2,walhal bkn ssh sgt nk masak lomak ciliapi ni kan?.Pd chah..terima kasih ya
Jemput makan semua....opstttttt...puasakan?hikhik


Bahan-bahan:(sumber:chah)

500g telur ikan
2 1/2 cawan santan pekat
1/2 inci kunyit hidup
Segenggam kecil cili api
2 ulas bawang merah
2 batang serai
1 helai daun kunyit
2-3 pokok daun ketumbar
1 keping asam gelugur
Garam



Cara-cara:

§     Tumbuk bawang merah dan cili api. Masukkan ke dalam santan dan kacau. Masukkan asam keping dan serai yang telah dititik. Masak dengan api yang perlahan.
§     Apabila telah mendidih kecil, masukkan telur ikan. Masukkan daun kunyit dan daun ketumbar. Perasakan dengan garam. 


32 comments:

Ardini Humaira said...

first time dni tengok telur ikan. terliur lak. besar2 lak tu.. :)

Rai said...

alamak..dah lama tak jumpa telur ikan ni..mak saya goreng kunyit je.. balut dengan daun pisang..kalau tak memang meletup2 la jawabnya.. sedap kan kak..kenyal2..lemak2..

nuyui a.k.a miss YUI said...

ya ALLAH kak,lama sy cari telur ni..kalah org ngidam tau..huhu..

telan air liur tgk!

PinkUmmi said...

uit...besarnya telur ikan mayong??sy ikan telur ikan mayong nih lebih kurang ikan yg lain..mcm guli je tgk...

eB said...

sakan FIL n MIL carikan utk kami arituh... ssh nk dpt... gara2 bc kat blog wahida la...
alhamdulillah dpt jugak...
n3 isnin dpn :)

QasehnyaRania said...

su tak makan telur ikan ni tapi cik abg suka la..boleh amik resepi ni yer akak..hehe ;)

Norzie hany said...

Betul tu Atie,mmg susah nak dpt telur ikan mayong ni.

Masya said...

besar² juga yer telur ikan mayong ni... mesti sedapkan.. tak pernah makan dan masak macam ni...

Deq's Qienz said...

sedapnyaaa..terliur sy..akak kena hantar gan sy sikit nihh..hehee

SoLy SoLicious said...

waahh..1st time tengok n dgr tlur ikan mayong..mcm mn rasenye?

Ketuhar Panas Yatie said...

Nampak pun sedap.... tak pernah tengok lagi telur ikan ni. Tapi kalau ada pun , Yatie tak boleh makan lagi sebab pantang makanan laut...Apa pun nak ucapkan selamat berpuasa buat Atie dan keluarga.

Kakzakie said...

Hmmm... rasa tergoda di bulan puasa nie atie..

mokwo® said...

mcm buah anggur rupa nya..chomel lak!!

syiela said...

sampai time tgh... adei ai tergoda kak!

FnF Simple Life said...

Masa kecik2 dulu mak selalu buat gulaib telur ikan mayung... sekarang ni dah susah nak dapat telur ikan ni... Isk3x... sukanya saya ngn adik beradik makan gulai telur ikan mayung ni dulu2 masa zaman kanak2...

nik ros said...

tak penah makan makanan ni.rajinnya atie masak

|| NaFiRaa || said...

lamanye tak makan telur ikan nih.. nanti nak try carik2 kat bazar ramadan lah..kekekeke

Asmara said...

sedapnya! saya smpai sekrang tak pandai makan telur ikan. hehe..

Ummi Iman said...

Sedapnya. Dah lama tak makan.. Nasib tak mengidam ;)

@e_da said...

mana nak dpt telur ikan ni kan.. sedpnya.. terliur

Azie said...

As salam. Selamat berpuasa. I suka sgt telur ikan i, tapi susah nak betul betul masak

Kesuma Angsana said...

nmpak bets cuma KA x brpa gemar je

Brooch Wholesaler said...

sedapnya!lama tak makan telur ikan ni.tak jumpe orang jual pon.

Brooch Wholesaler said...

p/s:akak menang GA sy.email details ye

wan nurul hezrina said...

sedapnya kak.tq bg email ek tak perasan..nnt kalau nurul nak beli pemangangtuh nurul inform akak..

nurul dah email tau arini pasal kelambu tuh.dah bg number akaun.tapi maybank takdok.ada cimbjer

faa.rosli said...

telur ikn besar cm sago..telur ikn pe ni kak?

nur easy said...

alahai sedapnya tengok ni k atie.. lama dah x rasa

ieda said...

huhuhu adoyaiii kak
saya x makan kak
huhuhu ;)

anitadiana said...

lama sangat tak jumpa telur ikan mcm ne tie....

LinRosly said...

Assalamualaikum Atie;
Sedapnya Telur Ikan Mayong...kat sini jarang jumpa...

ekinashikin said...

wahhh...hebat la kak atie...
x pernah tgk la masakan cam ni..camtu erk rupa telur ikan mayong..
selalu mkn telur ikan parang je..heeee

Che Rosliza Che mat said...

CR tak pernah makanlah kak tie telur ikan mayong..Sedap ke?

© Azatiesayang | Templates by : Nurulchumel's Design | All Rights Reserved™