Friday, September 7, 2012

Pedal Goreng Berkunyit

Salam.
Selamat ptg semua..br nk menempek juadah tghari kami hari ini.Seperti biasa...simple jer,tp menjadi poberet kami berdua...
Byk kali gak atie dah menayang menu ni...xper la tuan umah suka dak?
Kpd yg wish sempena hari lahir anakbuah atie...terima kasih.Aminnn.
Semoga doa2 kalian utknya dimakbulkn oleh Allah.
Emm...xder idea nk tulis apa lg dah...nk jemput semua mkn.Masing2 dah kekenyang ya.
Takpe la kita pakat ratah2...sedappppp!

Bahan-Bahan:

 1/2 kilo - Pedal ayam (ikut suka)-basuh bersih2 tau!
1 biji bawang besar- dimayang besar
2-3 biji bawang putih -dimayang
2 inch halia- dimayang panjang-panjang
1 biji cili merah- dimayang serong-
atie tambah  ciliapi-kasi pedasss
1/2 sudu kecil kunyit
garam dan gula secukup rasa
2 sudu besar minyak masak
Cara-cara:

Panaskan kuali, masukkan pedal ayam yang dah dibersihkan. Goreng tanpa minyak sampai air kering
masukkan minyak. Setelah minyak panas, masukkan bawang putih, halia, kunyit.
Akhir sekali, masukkan bawang besar, cili merah, garam dan gula secukup rasa. Goreng lagi sampai bawang besar layu.
*Anda boleh juga masukkan kacang panjang bersama.

16 comments:

Mas Sani said...

sedapnya...diratah mcm tu saje pun dh syok...suka la pedal aym mcm cam gitu..best :)

Ati Masrif said...

wah ..resepi baru bagi kita ni

kita je yg suka makan..anak2 x suka :)

duniafana said...

sedappppp..saya suka pedal

Kesuma Angsana said...

suka msk style ni x kisahlah ayam daging pedal hati ke limpa sebab simple but sedap

ijayuji said...

Salam kak atie! Salam lebaran buat akak n family, maaf segala salah silap n tingkah laku kita masa beri komen, sama ada sengaja atau tak sengaja dlm sedar atau tak, minta maaf zahir n batin. Raya lama lagi kan kak? harap tak terlambat hihihi... dan Selamat menyambut ulangtahun buat ank buah akak juga Norshamimi yg ke 19 tahun moga kehidupannya sentiasa di lindungi n berjaya dunia akhirat inysaAllah!
PEDAL :D kita suke pedal kalau org lain masakkan, kalau sendirik yg masak kita tak leh makan lerrr pastu tak reti nak menyiang :D lama sgt tak makan pedal :D

MamaEma said...

pedal memang sedap buat goreng simple jer..

hadina said...

wah sedapnye..kegemaran ni... :)

zila norazila said...

sedapnya.
klu diratah mcm tujer pun dah puas hati..x yah mkn n nasi:)

fiza said...

Lapar balik perut tgk lauk nih.

hainom OKje said...

Nampak menarik..... masakkan untuk OKje boleh!

syiela said...

sedapnya saya suka sngt ni

deqlis said...

deqlis n hb tak pandai makan pedal nie... hati pun tk reti mkn:-(...

Wanieys said...

wani xsuka pedal snn liat sikit kan hihi

Wanieys said...

*sebab

sal ya said...

tak berapa makan pedal. hati on je.

Che Rosliza Che mat said...

CR suka jugak pedal...lagi2 goreng kunyit...

© Azatiesayang | Templates by : Nurulchumel's Design | All Rights Reserved™