Wednesday, May 15, 2013

Pajeri Terung

Salam semua
Antara juadah tghari kami hari ini..pajeri terong!.
Atie jarang msk pajeri terung berbanding pajeri nanas.Mcm xbape minat tp Mylaling suka.Takpe la,arini msk yg dia suka lar...Tu sbb masak cikitttt jer(^_^)
Mmg sedap klu guna udang kering....
lemak2 je rasanya.Udang kering lak beli ngan makcik yg dok kat taman ni gak.Mmg trjamin kebersihannya.Murah lak tuh!
Jemput makan semua..
Bismilahhhhhhh...



Bahan-bahan:-(sumber:Ammy11)

1-2biji terung panjang(kluarga kecik mcm atie sikit ni la buat)
2 sudu besar rempah kari daging
2 cawan santan pekat
2 sudu besar udang kering – di rendam dan jangan di kisar
2 sudu besar kerisik

Bahan tumis:-
5 biji bawang merah – di kisar
2 ulas bawang putih – di kisar
1 / 2 inci halia – di kisar
2 sudu besar udang kering – di rendam dan di kisar
1 kulit kayu manis
1 bunga lawang
2 bunga cengkih
2 bii buah pelaaga
2 sudu besar udang kering-tumbuk
Sedikit  air asam jawa
garam dan gula secukup rasa
sedikit minyak masak

Cara:-

1.    Panaskan minyak, tumis bahan kisar, dan juga rempah tumis sehingga naik bau.
2.  Kemudian masukkan rempah kari dan masak hingga garing.
3.   Masukkan udang kering, kerisek , terung dan santan..didihkan dengan api perlahan.
4.  Masukkan air asam jawa. garam dan gula..masak hingga kuah agak pekat sedikit.
5.   Sedap di hiding dengan nasi putih, dan paling best bila makan, ada terasa udang kering yang tidak dikisar.


10 comments:

Kesuma Angsana said...

KA pun suka pajeri terung & pajeri nenas ni

Rai Ourkizuna said...

saya suka terung.. nyumm..

Masya said...

suka makan.. tp nak masak renyah.. makan kat tempat kenduri jerlah selalunya..

URY said...

Ini 1st time jumpa pajeri terung, klau nenas biasa lah.

adda syuhada said...

kecur liur tengok pajeri terung nih..

kakyon said...

akk suka terong masak goreng berlada..

JaSSNaNi said...

perghhhhhhhh!!!!!!
lama betui tak makan pajeri terung... ni mmg feveret nani.. tapi anak2 dan asben tak minat.. asben ok lagi.. dia boleh la telan.. anak2 cakap nani masak makanan pelik.. (sbb pajeri ada gula, depa kata mana ada kari letak gula) :( to bad.. so far bila nak makan je, nani tapau lunch time.. makan sendiri.. tak de sapa complen.. pajeri ngan ikan goreng.. perghhhhhh!!!!

Ibu Lala said...

my peberet. tiap2 minggu mesti buat.

Acik Erna said...

assalam atie..suami acik cukup suka makan pajeri terung ni..tapi acik tak pernah buat sendiri..

Bbwana adienia said...

salam..

suka makan terung sambal..sedap..

© Azatiesayang | Templates by : Nurulchumel's Design | All Rights Reserved™