Thursday, June 23, 2011

Rendang Pedas 'KEME"(perak).

Salam,slmt tghari semua!.jgn lak heran tgk tajuk masakan atie arini..hihi.Dulu pon atie pernah masak gak.Nie la resepi turun temurun kluarga atie..klu hari raya,camnilah Arwah mak masak.Rindunya ngan masakan dr airtgn mak.Al-fatihah tuk mak.Biasanya rendang nie,kering jer tp sbb atie nk kuah2 sikit...atie lbhkn santannya.



BAHAN-BAHAN

1 ekor ayam-potong ikut suka.
4 helai daun kunyit, dibuang empulurnya dan dihiris halus/simpul jer!
5 batang serai-atie blend
5 biji bawang merah saiz sederhana -atie blend
1 inci halia-atie blend
1 ketul lengkuas-atie blend
4 sudu besar kelapa kerisik
15 biji cili kering (ubah suai mengikut tahap kepedasan) direndam air panas dan dikisar lumat
Sedikit serbuk kunyit atau kunyit hidup yang ditumbuk lumat
3 sudu besar gula merah
4 cawan santan pekat)
Garam secukup rasa

CARA MEMASAK

Campak-campak semua!

Sebetulnya begitulah. Tidak perlu menumis, tidak perlu dikacau selalu sangat, bimbang hancur pula ayam itu nanti. Jadi ringkas ceritanya, ayam dimasukkan ke kuali, semua hirisan.bahan blend dimasukkan juga, cili kering yang dikisar juga dimasuk sama (saya tidak suka menggunakan cili boh yang selalunya masam sedikit dan pelik rasanya), lengkuas, serta santan. Gaul rata dan biarkan di atas api yang sederhana.
Siap!!!!!!

30 comments:

aDieyZa said...

terus lapar bila tgk gmbr tu.. yummy2!!

Sheila Shafeareen said...

Salam Atie mmg sdp rendang org perak ni...sy pun suka mkn rendang yg basah sikit...hem boleh le try nnt...

Mas said...

nak2....dah bawa nasi ni..he..he..

hazila said...

Aduhhhh dah terasa nak raya ni bila nampak rendang. Dah siap bersila ni...

quinnie said...

salam atie....rendang ni kalau kat perak time raya mesti ada...kalau nak kenduri kendara pun sama jugak...hehehhe...

Kak Rosaliza said...

assalam atie, sedapnya rendang keme tu

Amie said...

assalam atie,
mak kak amie org perak tp baru hari ni dgr ada rendang keme, agaknya sbb dah lama duduk selangor, lupa resepi tu kut...

HALAMANKU said...

Salam kak Atie.. mmm sedapnyer bau...ni mkn ngan nasi impit sedap ni he he he tapau sikit he he he

HALAMANKU said...

Salam kak Atie.. mmm sedapnyer bau...ni mkn ngan nasi impit sedap ni he he he tapau sikit he he he

lyn at home said...

senangnya... nak buat dia atie,kite campak2 jea ya? nak jugak la,kalo dah siap masak meh! campak kat sini lak...heeee

Cendana Kasih said...

oh kome, udah masak rendang yer, moh ke kuale beli lemang ...hehehe... sedapnyer rendang cenggitu...

Acik Erna said...

atie..kalau di N9 pun sama..buat rendang tak tumis..main campak2 semua..
bezanya dengan perak..ada campur gula merah..
boleh cuba jugak ni.
lengat pisang dan cuba..tapi sebab pisang tinggal 5 biji..tak sempat ambik gambar pun..
rupanya lengat dengan pengat rasanya sama kan..cuba lengat dikukus..
terima kasih atie.

Ucu Faridah said...

makan dgn nasi impit sedap ni...rasa mcm nk buat jer...

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam lyn..kdg2 yg main campak tue yg sedap!hihi

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam adieyza...meh!dok bersila..bismillah...

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

sheila...makan ngan kuahnya yg basah2 tue mmg sedap!

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

mas~jemputmakan!

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

hazila~klu raya mmg sedap mkn ngan lemamg..klu org perak lah...

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Quinnie..betul tuh!klu dapat ayam kampung lagi sesuai...

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

K.Rosaliza~jemput makan kak!

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

K.Amie~famous kat dearah perak atie jer kot..hihi

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Erma~mintak sikit nasi impit erma tue nk mkn ngan rendang ayam nih!

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Noorma~nk makan lemang kena tggu raye ler..hihi

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Erna ..ha'ah lengat pisang mmg cam pengat beza cuma dikukus jer!

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Ucu~salam,selamat mencuba,sennag jer...cam n3 atie tulis..main campak jer..ngeee

Dayana AZ said...

alamak, haha time pose pulak tertengok bnde ni :P

hee, btw, nk gtau yang azatiesayang-contest dah mng ga dayana, tlg check blog dayana ea .
keep in touch, hee..

Kaz said...

Sedapnya tu kak Atie, bolehlah try nanti. makan dgn lemang mesti lg sedap kan.

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Salam kaz...org perak masak rendang nie time raya..mkn ngan lemang!

deqlis said...

wah! dh rendang2 nie...terasa kehangatan nk masuk bulan posa...:)

sedap rendang pedas2x nie...:) deqlis mmg suka pedas2x

Kamalia said...

Salam kak atie..sy suka rendg org perak.nnt raya nk guna resipi akk ni ye.nmpk sedap sungguh..terliur sy:))

© Azatiesayang | Templates by : Nurulchumel's Design | All Rights Reserved™