Friday, July 8, 2011

Donut Suria

Salam & slmt pg semua..makasih pd yg bagi respon pada luahan hati atie semlm...biarlh ia menjadi rahsia dlm kluarga kami.Yg pasti semuanya telah trjawab & berakhir....semoga kehidupan kami akan lbh bahgia slps melalui episod hitam dlm hidup kami sekluarga,Insallh.Arini nk n3kan donut suria yg atie buat ptg semlm(X lawoooonyeeeee....).yg pasti inilh resepi yg atie pernah buat dulu jgk,elok lembut je donutnya.Terima kasih kpd tuan punya resepi asal (rasanya puan suria).Jom layan donut....
BAHAN-BAHANNYA :(sumber:MGebu)

3 cawan tepung gandum
3 camca besar susu tepung
3 camca besar gula halus
3 camca besar lemak sayur (shortening)
1/2 camca teh garam (yang ni mat tambah sendiri)
200 ml air suam*
2 camca teh instat yeast*(*disatukan dan biar berbuih)
Sedikit lagi air (extra)

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Satukan tepung gandum, susu tepung, gula halus, lemak sayur dan garam. Kacau rata. Tuang bancuhan yeast + air suam dan gaul rata hingga menjadi doh, jika tak cukup air, tambah dengan sedikitlagi air. Uli hingga licin dan tidak melekat di mangkuk adunan.
  2. Canai doh tadi dan terap dengan acuan donut, alih ke dalam dulang yang telah ditabur sedikit tepung, buat hingga siap. Biarkan 30 minit hingga naik (mat biarkan 45 minit).
  3. Goreng dalam minyak sederhana panas hingga kuning keemasan, angkat, toskan dan letak atas paper towel. Gaul donat dengan gula halus atau hias ikut suka...menghasilkan kurang lebih 17 biji donat...

27 comments:

lina_pg said...

salam kak atie..dah lama tengok rcp donut suria tp tak terbuat pun lagik..cam teringin nak wat jer bila tgk donut kak atie..

HALAMANKU said...

Salam Kak Atie... lama x lepak dapo akak... Akak bukan mudah menghadapi dugaan.. berat mata memandang berat lg bahu memikut.. semoga Allah permudahkan segala urusan...
Tang Donut comel tu.. meh erma nak 2 ketui he he he cayang akak he he he

amiey lee said...

heee besttttt....sok cuti leh la main masak2 kt umah hahahhaaa

p/s; sudahnya kta bantai buat kek jugak lagi huhu

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Salam Lina,cuba la mmg lembut jer.

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Salma erma..makasih.Jemput makan...cukup ker 2 ketui jer....hihi

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Salam Amiey..Rajen Amiey buat kek.Esok k.atie nk dth larrrr....blh?

Kak Rosaliza said...

Assalam atie, sihat ke, akk pun tak pernah cuba lagi donut suria ni, sedapnya

ummu muhammad said...

kak atie..dth sini memang telan liuq!

Mas said...

salah satu donut peberet mas....
memang terbaik...

shiori_LA said...

salam atie;
semoga terus tabah menempuh dugaan dan ujian dalam hidup ye.....semoga terus bahagia....hingga akhir hayat.....donut tu gebunya..hehehe

YANA SHAIFUL said...

Salam K.atie..

best donut ni kan..yana slalu bt.. lembut dan gebu jee ;-)

Anna Qawina said...

kak atie..dah lewat ni..donat ada lg?

Fiza Amran said...

k atie..donut suria semoga tuannya pun ceria seindah suria yer..

kakyon said...

teringin nak buat..tapi dah tinggal 3 org..siapa nak makan.beli aje.

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam K.rosaliza...mmg sedap,lembut gitukan?

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam ummu muhamad..kuih biasa jer ummu...tuk mkn sekluarga

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam Mas,poberet k.atie gak..hihi

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam Shiori,makasih yer.nanti atie htr kat umah shiori...hihi

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam yana..betul tuh!

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam Anna..lambat sampai dah pinisssssss...

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam fiza..makasih

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam kak yon,atie tinggai berdua jer..tp tingin lak nk mkn puas2,buat lar..hihi

Ucu Faridah said...

salam atie...
ucu dtg tengah2 mlm ni ...ada lagi tak..biasalah kan bila tengah mlm perut ni pandai2 minta diisi..lebih2 lagi donut suria...seindah suria pagi..

LyanaSyaZam said...

amboi akak...comeinyer...donat2 akak tu..

anis said...

assalamualaikum atie. apa kbr? selamat berhujung minggu.:)) sy lum penah cuba lg buat donut suria ni atie. ramai kwn2 dah cubakan.:))

Amie said...

atie,
ada masa nanti kak amie nak cuba buat.... anak2 hot sbb ari tu nak buat tapi tak jadi.... penaaaatttt.. sian anak2

deqlis said...

nk try laa resepi nie..ada shortening..kena beli laa nie..ada tak jual yg pack kecik shorterning kak tie?? sebb hari tu deqlis tgk punya laah besar... nanti tak habis pakai membazir je kan?? mcm sebelum nie beli ak habis..dah expired terpaksa buang ...huhu..

© Azatiesayang | Templates by : Nurulchumel's Design | All Rights Reserved™