Tuesday, July 12, 2011

Kailan Ikan Masin

Salam di hari selasa semua.Alhamdllh,semua dah settle....anak atie pon dah blk ke asrama semlm(trubat rindu....).Kenduri kat umah MIL pon dah selesai,TP jgn salah paham..kat umah MIL bkn majlis kawen tp kenduri doa slmt & menyambut bulan Ramadhan yg akan tiba.MIL dh xder anak yg blm kawen sbb anak bongsunya dah atie miliki..hihi.Jom layan antara masakan atie arini,kailan ikan masin.jemput makan......
Bahan-bahan ( sumber:bayu MYR)
  • sayur kailan-dipotong
  • 1 keping ikan tenggiri masin(yang dijeruk dlm botol)-potong kecik2
  • 1 sd(k) air dr botol ikan masin td
  • 1 bj bwg besar-dimayang bulat
  • 1 inci halia-diketuk
  • bwg putih-diketuk
  • 1 sd(b) sos tiram
  • 1 sd(b) sos ikan
  • sedikit air asam limau nipis
  • myk untuk menggoreng

Cara-cara

  1. panaskan myk.tumis ikan masin tenggiri td hingga naik bau
  2. kemudian tumis bwg putih,bwg besar dan halia.masukan sos tiram.
  3. masukkan sayur dan tambah air dr botol ikan masin td,masukkan sos ikan kacau rata.
  4. masukkan sdkt air-2 sd(b).biarkan seketika.angkat
  5. dlm pinggan tabur sdkt lada sulam dan perah air asam limau td

8 comments:

aDieyZa said...

masa zaman belajar dulu, selalu order kailan ikan masin dekat ada 1 kedai ni.. maybe sebab sedap sgt & org tu letak ikan masin banyak.. hihi..

k.tie suka buat zana terliur petang2 ni dgn gmbr mknan.. hihihi.. kalau duduk dgn k.tie gerenti zana cepat naik berat badan sbb asyik makan sedap jer..

~~iEtA AzRi~~ said...

akak...ieta mai nk minta sepiring la kailan ikan masin tu..ari ni x msk syoq pun....heheheh

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Salam zana...xder la ..kdg2 k.atie malas gak masak..hihi.Tambah dh makn berdua nie,ala kadar jer masaknya.jemput makan..

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Salam ieta...jemu mkn lauk kenduri,masak sayur kailan ngan ikan masin jeruk..sedap!

amiey lee said...

wahhhh kak atie... terangkat la... walau perut dh kenyang tgk kailan ikan masin ni..huhuhu ada selera lg sepinggan kakakakka

So Shy Lady said...

sayur kailan best sbb rangup je rs nye...kdg2 sy ratah je ;)

Amie said...

selamat petang atie,
suka sangat makan sayur kailan, panas2 lagi bar kuar kuali sudah kena terkam! he heheh ...sbb bila dah sejuk macam kurang pulak umphhhnya...

Ucu Faridah said...

salam atie...
semalam pun ucu masak hailan ikan masin...ucu punya dah licin..
atie punya banyak la tak..minta sikit..

© Azatiesayang | Templates by : Nurulchumel's Design | All Rights Reserved™