Bahan-Bahan:(wattie mesranet) |
½ kg ayam(di potong kecil)-atie ganti paru Bawang besar 2 biji(di mayang bulat) Kacang panjang 8 tangkai(di potong panjang)-xder isi Lada merah hidup 2 tangkai(di potong menyerong) Minyak masak secawan Serbuk kunyit Sedikit Garam Ajinomoto-X isi |
|
Cara: |
1.Ayam/paru di lumurkan dgn kunyit dan di goreng garing.setelah garing,angkat dan letak dlm pinggan lain. 2.Buang separuh minyak di dalam kuali.tumiskan pula bawang merah,cili hidup dan kacang panjang. 3.Letakkan garam dan ajinomoto.pastikan bahan tumisan tidak terlalu lembik.dan akhir sekali,masukkan ayam/paru yg telah di goreng tadi.kacau semuanya sehingga rata,dan angkat. |
Cadangan Hidangan: |
boleh di hias dengan daup sup dan bawang goreng.
|
15 comments:
sedappppppppp
husband zana suka makan paru.. lps kahwin zana pun jadi suka makan paru.. kalau masak lebih, hantar la kat zana cikit yer k.tie.. hihihi
alamak..paru deqlis mmg tek reti makan laa.. en hubby pun tak reti makan...so mmg tak pernah masak paru nie... rasa aper??
sadapnyer...kalo bulan ramadhan.saya slalu beli buat buka pose...
jom datang sini http://contestngiveaway.blogspot.com/2011/07/saya-bertudung-dan-saya-sangat-pretty.html
Assalam Ate,
sedapnya paru goreng tu... Kak Amie suka makan gitu aje...
Salam faa..jemput makan.
Salam zana...dulu2 pon k.atie xsuker gak tp bila mkn sambal kering paru ..terus suka!.sat lagi k.atie mai htr yer...
salam Deqlis..camna nk citer yer?hihi.cam rasa liat2 sikit bila gigit tp sedap...
salam meowwcat..biasa kat pasar Ramadhan mmg byk jual...
Salam K.Amie..masak apa pon sodapkan...hihi
baru je my husband bersungut nak makan daging goreng kunyit... paru ni selalu buat masak berlada.
atie...dah lamanya kita tak makan paru goreng cam ni....teringin plak rasanya...huhuhu
salam hazila..daging goreng kunyit lagi sedap!
salam Quinnie..esok g pasar..cari yer.
alahai semangkuk jelok jer..ni saya tibai sorang2 je ni..akekeke
Post a Comment