Bahan-Bahan:(sumber:trymasak)
-600 gm ubi kayu
-1 cawan gula
-½ biji kelapa parut
-Garam secukup rasa
Bahan untuk tepung
-tepung gandum
-sedikit tepung beras sedikit garam dan sedikit serbuk kunyit
-sedikit air
Cara-cara:
-Kupas kulit ubi kayu dan bersihkan.
-Kemudian rebus dengan sedikit garam hingga empuk.
-Setelah itu, angkat dan toskan airnya.
-tumbuk ubi panas-panas hingga gebu.
-Masukkan gula dan kelapa.
-Bentuk kan menjadi bebola sederhana besar
-goreng bebola dengan tepung
cara membuat tepung
-campurkan semua bahan dan masukkan air sedikit demi sedikit dan gaulkan sehingga tidak terlalu pekat dan tidak terlalu cair.
7 comments:
mengidam getuk ubi lah kak atie... kirim sebijik dua lah kat sini...
wah...best nye..i slalu beli je..x pernah tau cra buat or nama kuih ni..hehe..tp sedap...
kak atie .. cun je getuk akak tu.. naper ye.. getuk yg saya buat dia selalu tersenyum(pecah) bila kita goreng.. berendam kejap je dlm minyak panas terus tersenyum...
comel bulat2.. rasa mesti sedap ;)
mas kalau ada ubi kayu..
mesti buat ubi getuk..
sedappkan kak..
alamak ini namanya kuih getuk ker?...ekekekek..lucu nama dia
pasni nak try buat lak..hehheh
Post a Comment