As-salam semua!....wah!nk menayang sarapan pg kt umah atie arini..sepesel tuk Apak & MyLaling!....br Apak tau,anaknya nih pandai menyanai(..senget-benget engko..!)tapi xblh la lawan..kt kedai mamak kan?....cicah ngan sambal tumis jer....santan xdak!..Apak atie "ON' jer..x cerewet mkn cam Mylaling gak..hihi.TP arini sedih la pulak sbb..APAK NAK BALIK..!!xblh ditahan2 dah...windu ngan umah..ngan kucen..ngan ayam...sume dia windu!..lain kali Apak mai lg yer..jgn serik lak..kena kaco ngan atie(kiter nie manja ngan Apak...).Insallh,ptg nanti kitaorg htr lar Apak ke kg....nk msk2 cepat2 & msk lebih nanti apak blh bwk balik...xyah msk2 lg kt kg....Insallh,mlm nanti atie online yer...Daaaaaaaa
550 gm tepung gandum
*250 gm air
*1 egg-50gm
*3 Tbsp susu pekat manis-60gm
*1 tsp garam-6gm
*1 tsp butter/margerin-15gm
1-2 Tbsp tepung gandum-untuk di tambah kalau terlebih lembik semasa menguli
Cara-cara
1.masukkan bahan * kedalam bekas, kacau hingga sebati.masukkan bancuhan air tadi kedalam tepung.
2.uli hingga jadi doh rehatkan doh selama 10min
3.uli lagi selama 5min
4.**ulang step 4&5 sebanyak 3 kali.** Noticed-lepas kali ke 3 process uli&rehat, doh bertambah kenyal n tak melekat. so jgn risau kalau 1st process terasa doh melekat di tangan. kalau ianya lembik lg selepas 2nd time uli&rehat, tambah sedikit tepung(1 tbsp)
5.advisable uli guna tangan-tp nak pakai bread machine pun boleh. Utk bread machine. follow step 1,2,3 diatas. masukkan dlm machine: program basic bread..biarkan process selama 1hr 15min.
6.selalunya doh lembik skit sebab temp bread maker. masa machine pause, kluarkan doh, uli kekejap dengan sedikit tepung. dan masukkan balik dlm machine.
bentuk bulat2.
7.produce 12-16 biji depending on the size.perap selama 3jam atau lebih Dan boleh di kibar atau di tarik2.
8.Kemudian blh la dimasakkan atas dapur hingga masak..hidangkan.
3 comments:
roti canai satu.. ;)
bila la nk try buat roti canai sndiri nih....
atie..roti canai telur satu..
lama dah tak buat roti ni..
sampaikan tak jumpa cari resepi..tah mana letak..lupa..
Post a Comment