Asam Pedas Ikan Pari(sumber:madiha)
Bahan2
3 ~ 4 keping ikan tenggiri(atie guna ikan pari) ~ bersihkan
secekak daun kesum
10 biji bendi ~ cuci bersih & tos (atie xisi)
2 batang serai ~ diketuk
4 cawan air atau secukupnya (agak2 je tu.. lupa nak sukat.. pekat cair ikut suka masing2)
garam secukup rasa
perasa jika suka
1 sudu kecil gula
2 sudu besar asam jawa ~ diramas dengan air ambil jusnya
1 ½ senduk sedang minyak masakBahan2 diKisar Halus
1 biji bawang besar
4 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci kunyit hidup/1 sudu kecil kunyit serbuk
1 inci halia
2 hirisan lengkuas
6 sudu besar cili kisar/ 20 biji cili kering ~ direbus hingga lembut
1 inci belacan (1" x 1")
Cara2 Memasak
1. Panaskan minyak masak. Tumiskan bahan2 kisar & serai sehingga wangi & terbit minyak. Masukkan air, air asam jawa & biar hingga mendidih.
2. Masukkan ikan, garam, perasa serta gula & masak sekejap. Kemudian masukkan daun kesum. Masa ni barulah kerat pangkal kacang bendi dan terus masukkan ke dalam kuah & renih sehingga nampak bendi lembut. Biarkan secukup rasa & bolehlah dihidang.
2 comments:
yes mai dah 1 idea nk masak sok....leh la cuba asam pedas ikan pari akak sok....halalkan lah ye...sebelom tu nk rasa secamca leh x??????mmmm yummy...secukup rasa...
yummy...
faveret nih..asam pedas..
Post a Comment