Friday, February 11, 2011

Kuih bakar Pisang

Salam..rasanya masuk kali ini dah 4 X atie buat kuih bakar pisang nih!..mmg sedap tambah k.u letak lam esbox..fuh!..makasih pada tuan punya resepi yg sedap ni....aritu masa blk kg CNY pon atie buat 1 loyang bsr...family atie semua suker!.atie buat,tghari tadi...pisang yg Apak bwk masa mai umah atie(semua dh msk)....tp Mylaling xbape suker lak!jadinya mkn lar atie sorang2...pastu campak blk masuk esbok.sapa nak????meh!mai umah atie....pada kakak atie(nyeah-puchong)...nie la resepi kuih yg atie bwk blk kg aritu.cuba la..Along(anak kakak)...atie tgk suker mknnya!

KUIH BAKAR PISANG

Bahan-bahan:

1 sisir pisang masak (akak guna 5 biji pisang montel) dilenyek kasar
1 cwn tepung*
3/4 cwn gula*- sy boh 1/2 cwn jer, tu pun manis lg..
1 cwn santan*
1 cwn susu sejat/cair*
1 biji telur*
2 sudu besar butter*

Cara-Cara:-

Blend semua bahan*
Tuang adunan ke dalam mangkuk berisi pisang lenyek dan di gaul rata.
Masukkan ke dalam loyang yang telah dilenser dengan butter.
Bakar 180C selama 1 jam.. or lebih untuk dapatkan kerak yang hebat.
Sejukkan.. baru di potong.. masuk peti ais lagi bestt!!

kuih yg sedap & mudah di buat..

7 comments:

Mas said...

sedappnya kuih bakar pisang...
mas pun suka...

Nieza said...

Assalam kak tie, sedapnya...saya dh pernah buat sekali tapi tak sempat nk snap photo dh abis..nanti nk buat lagi.:)

Wattie said...

Salam Azatiesayang,
Petang2 time hujan lak ni, pekena kuih bakar ni best gak kan, maih sepotong nak rasa

kak Erna said...

assalam azatie..tadi akak baru buat lempeng pisang..boleh cuba pulak resepi yang ni..pisang ada lagi..terima kasih atie.

ieda said...

nie punnn ieda suke .. mana2 yg base pisang memang sedapp kak buatkan kek kukus pisang kakk .. teringin kak huhuh ..

kemma said...

datang blog k.atie sure teringin n meleleh air liur ..esok nak cari pisang la...

aidah said...

Salam Azatie,
akak tak pernah lagi buat kuih bakar pisang ni . Rasanya lebih kurang macam kek pisang tu ke

© Azatiesayang | Templates by : Nurulchumel's Design | All Rights Reserved™