Thursday, February 17, 2011

Getuk Ubi Goreng

As salam semua....selamat pg di hari khamis!...cepatnya nk hari jumaat blk kan?...pagi nie atie buat kuih getuk ubi tuk sarapan kami(getuk nie dlm bahasa jawa sebenarnya....kiranya nie mskkan org jawa lar...sory klu silap!)...tapi atie mengenali kuih nie bila kawen ngan MyLaling,...MIL yg ajar.selalunya atie xder goreng....bila dh siap tue terus jer mkn...klu ada balance br lar di goreng!....mmg sedap....korang blh cuba gak.resepi yg ada sukatan nie.... atie cari kt google sbb klu atie buat main 'buh' jer....xder sukatan...syian lak klu ada yg nk cuba kan!klu nk rasa camna...blh la try resepi kt bwh tue yer...Daaaaaaaaaaaaa...
Bahan-Bahan:(sumber:trymasak)

-600 gm ubi kayu

-1 cawan gula

-½ biji kelapa parut

-Garam secukup rasa

Bahan untuk tepung

-tepung gandum

-sedikit tepung beras sedikit garam dan sedikit serbuk kunyit

-sedikit air

Cara-cara:

-Kupas kulit ubi kayu dan bersihkan.

-Kemudian rebus dengan sedikit garam hingga empuk.

-Setelah itu, angkat dan toskan airnya.

-tumbuk ubi panas-panas hingga gebu.

-Masukkan gula dan kelapa.

-Bentuk kan menjadi bebola sederhana besar

-goreng bebola dengan tepung

cara membuat tepung

-campurkan semua bahan dan masukkan air sedikit demi sedikit dan gaulkan sehingga tidak terlalu pekat dan tidak terlalu cair.







7 comments:

Izan Ishak said...

mengidam getuk ubi lah kak atie... kirim sebijik dua lah kat sini...

lovely.me said...

wah...best nye..i slalu beli je..x pernah tau cra buat or nama kuih ni..hehe..tp sedap...

Yani said...

kak atie .. cun je getuk akak tu.. naper ye.. getuk yg saya buat dia selalu tersenyum(pecah) bila kita goreng.. berendam kejap je dlm minyak panas terus tersenyum...

nur easy said...

comel bulat2.. rasa mesti sedap ;)

Mas said...

mas kalau ada ubi kayu..
mesti buat ubi getuk..
sedappkan kak..

Eryati said...

alamak ini namanya kuih getuk ker?...ekekekek..lucu nama dia

PutRee SeJiNjaNg said...

pasni nak try buat lak..hehheh

© Azatiesayang | Templates by : Nurulchumel's Design | All Rights Reserved™